duminică, 7 februarie 2016

Proiectele fotografice "temporale"


     Si pentru cã obiectivul principal al acestui blog este prezentarea si analiza unor proiecte fotografice care pot fi initiate, dezvoltate sau replicate de fiecare fotograf amator sau profesionist voi incepe cu proiectele pe care eu le numesc "temporale".

Acestea sunt proiecte care se deruleaza având ca element central "timpul", care sunt conditionate de acesta si/sau au o periodicitate stabilita de unitatea de timp aleasã (anual, lunar, zilnic, etc.)  Iatã în continuare o scurtã listã de sugestii de astfel de proiecte :
  • o fotografie pe zi (îti propui sã realizezi în fiecare zi o fotografie, de aici în colo apar variatiunile : 365 zile cu câte o fotografie, 52 instantanee-câte unul în fiecare saptãmânã a anului, proiect de 30 de zile - fotografii alb-negru în fiecare zi a unei luni, etc)
  • o temã/subiect anume realizat(ã) într-o anumitã perioadã de timp (ex: fotografia de weekend - la sfârsitul fiecãrei sãptãmâni o iesire în naturã finalizatã cu o fotografie-peisaj, 10 zile în stradã - în fiecare zi, timp de 10 zile/lunã câte o fotografie de stradã, etc.)
  • imaginatia poate lucra în continuare (timp de un an de zile, în fiecare zi de 10 a lunii, faci 10 fotografii, legate într-un fel sau altul de cifra 10 - orã, vârstã, numãr persoane, etc.) 
In continuare îti prezint câteva exemple de astfel de proiecte :


Tunisio Alves Filho - proiectul "365 de zile"
Tunisio Alves Filho - proiectul "365 de zile"
   

Fotograful brazilian Tunisio Alves Filho a realizat un proiect foarte simpatic, de tipul o fotografie pe zi, 365 de zile. Ineditul proiectului sãu constã în faptul cã a ales sã fotografieze, în fiecare zi, acelasi subiect, farul Barra din Salvador, Bahia, Brazilia. Farul este un punct de reper bine-cunoscut și frecventat de foarte multi turiști. Un singur subiect si 365 de fotografii. Ce spuneti ? Acesta este un proiect, care dovedeste cât de debordantã poate fi creativitatea unui fotograf. Unii se plâng cã nu au subiecte de fotografiat !?!
      De câtiva ani, colega mea Raluca Damian, de la Clubul Fotografilor Iasi (pe scurt CFI) deruleaza cu perseverentã, anual, proiecte de tipul "365" (iatã cã anul acesta proiectul a devenit de tip "366"!). In fiecare zi, o fotografie "proaspãtã" alimentezã albumul corespunzãtor de pe site-ul flickr.com.

Palatul Culturii - Raluca Damian - Clubul Fotografilor Iasi
Raluca Damian - Clubul Fotografilor Iasi

    
 Un alt exemplu care îmi place, este al unui alt coleg (CFI), medicul Vasile Ursache, care deruleazã un proiect intitulat Fotografia de weekend (la fiecare sfârsit de sãptãmânã o nouã fotografie îsi gãseste locul în albumul proiectului).


Vasile Ursache - Clubul Fotografilor Iasi
Vasile Ursache - Clubul Fotografilor Iasi


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.