sâmbătă, 20 februarie 2016

De-ale fotografiei

Câteva curiozitãti din istoria fotografiei de apropape 200 de ani :
  • Prima fotografie realizatã si încã pãstratã este Vedere de la fereastra din Le Gras realizatã în 1826 sau 1827 de cãtre  francezul Nicéphore Niépce . Fotografia reprezintă peisajul pe care autorul l-a văzut pe fereastra de la etaj a casei sale. Expunerea acestei fotografii a durat aproximativ 8 ore (sursa : Wikipedia)
  •  Prima fotografie realizatã si încã pãstratã, în care este reprezentat un om, îi apartine lui Louis Daguerre si a fost executatã în 1838 (fotografia de mai jos-stânga). In detaliul din fotografia din dreapta se vede o persoanã care îsi lustruieste încãltãmintea. (Sursa: Wikipedia)
  •  Prima fotografie color îi este atribuitã fizicianului scotian James Clerk Maxwell si este datatã 1861. Fotografia reprezintã o panglicã din tartan, care a fost realizatã prin suprapunerea a trei fotografii. Acestea au fost obtinute cu ajutorul a trei filtre color (rosu-verde-albastru). (Sursa : National Geographic)
  • Cea mai scumpã fotografie din lume se numeste "Phantom" si apartine autralianului Peter Lik. Fotografia reprezintã un culoar de lumină ce străbate un canion. Fotografia a fost cumpărată de un colecționar, care a dorit să rămână anonim, pentru suma de 6,5 milioane de dolari. 
 
  •  In mai 2012, un aparat de fotografiat marca Leika (1923) a fost vândut la o licitatie în Viena (Austria) pentru suma de 2,16 milioane de Euro (2,8 miloane $) si a devenit cea mai scumpã camerã foto vândutã vreo datã în lume. (Sursa: Wikipedia)
  • In istoria fotografiei a existat un moment special, asa numit "momentul Kodak", legat de cunoscuta companie foto "Eastman Kodak". In anul 1976, compania fondatã de George Eastman (1888) detinea 90% din piata mondialã a filmelor foto. Fãcând trecerea la era digitalã destul de greu, la sfârsitul secolului XX (anii '90), compania se afla aproape în stare de faliment.
  • Si totusi, prima camerã digitalã din lume a fost realizatã în decembrie 1975 de cãtre un inginer al companiei Kodak. Erau necesare circa 23 de secunde pentru a realiza o fotografie, rezolutia era de 0,1 megapixeli, iar aparatul cântãrea aproape 3,6 kilograme. (Sursa: Wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.