luni, 29 februarie 2016

Proiecte pentru/cu doamne și domnișoare

      
Și pentru că urmează o perioadă dedicată, în special, doamnelor și domnișoarelor și mă gândesc la luna martie (1 si 8 martie) si pentru cã tocmai a trecut ziua îndrăgostitilor români - Dragobetele, postarea de față este dedicată tuturor femeilor, care ne "umplu" viața cu sensibilitate si frumos.

     Fotografia a fost o pasiune si o preocupare pentru femei încã din perioada de început a acestei încã tinere arte. La început au fost consoartele primilor fotografi din istorie si de aceea, cele mai multe, proveneau din Marea Britanie si Franta. Incepând din 1840 apar primele studiouri foto în Danemarca, Franta, Germania si Suedia. 1850 este considerat anul aparitiei primului studio de fotografie artisticã, condus de o femeie în Marea Britanie. In schimb la New York primul studio foto deschis de o femeie apare abia în anul 1890. Implicarea femeii în fotojurnalism se face începând cu anul 1900 si ia amploare în Primul Rãzboi Mondial. In 1902 Alfred Stieglitz invitã câteva femei sã adere la miscarea "Photo-Secession" pe care tocmai o înfiintase.
     Pe teritoriul României de astãzi, primele fotografii (dagherotipie) realizate  de o femeie au apartinut unei doamne venite din Germania - Wilhelmine Priz. Doamna fãcea (la 1853) portrete pe 2-3 galbeni, ceea ce reprezenta  un salariu bun pe un an de zile(!) 

Vivian Maier
     Proiectele fotografice realizate de femei-fotograf nu au doar subiecte dedicate frumosului, dar subiectele alese sunt interesante si  transmit mesaje foarte diverse.

Am colectat o serie de link-uri cãtre site-uri ale unor femei-fotograf  cunoscute pentru diverse motive si ale cãror proiecte si fotografii consider cã trebuie cunoscute de cãtre pasionati :
  •  Vivian Maier  (SUA) - una din femeile - fotograf talentate, necunoscute în timpul vietii
  •  Inge Morath (Austria) - fotografii pentru Magnum, Holiday, Paris Match si Vogue
  • Floria Sigismondi (Italia) - director de film musical "The Runaways" si videoclpuri ale unor vedete cunoscute : David Bowie, Pink, Marilyn Manson, Katy Perry, Björk, The Cure, Christina Aguilera, Leonard Cohen, etc.
  • Mary Ellen Mark  (SUA) - fotograf cunoscut, a publicat in Life, Rolling Stone, The New Yorker, New York Times si Vanity Fair
  • Julie Blackmon (SUA) - a fotografiat pentru Time, The New Yorker si Oxford American
  • Stephanie Gonot  (SUA) - cunoscutã pentru proiecte de tipul "food-photography"
  • Zhang Jingna (China - Singapore) - fotograf profesionist, a fotografiat pentru Mercedes Benz si Canon, precum si pentru Harper's Bazaar, Elle si Flare
  • Annie Griffiths (SUA) - una din primele femei care a fotografiat pentru National Geographic
Mai jos sunt alte câteva exemple de proiecte frumoase (individuale sau colective)   realizate de femei:
Mihaela Noroc (Sursa: telegraph.co.uk)
  • Atlasul frumusetii - Mihaela Noroc (un proiect popular, la nivel mondial, despre care am mai amintit si care exemplificã diversitatea frumusetii femeii, prin portrete realizate în tãri din întreaga lume)
  • A beautiful body project  (proiect complex ce surprinde aspecte diverse din viata unei femei, de la cele mai frumoase pânã la violenta domesticã si abuzuri)  
  • Blessed hands (proiect colectiv cu fotografii ale unor mâini de femei, cu diverse preocupãri, în locatii diverse: lucrul în naturã, pe obiecte de artã traditionalã, cu obligatii familiale, pasiuni, cu obiecte religioase, etc.)   
  • "562" - Matika Wilbur  (un proiect fotografic-documentar despre cele 562 de triburi de bãstinasi - triburi recunoscute la nivel federal in SUA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.