duminică, 14 februarie 2016

Proiecte de tip "foto-epic"

     
blog FOTO-IDEEAIn acest tip de foto-proiecte, prin intermediul unei imagini sau al unei serii de imagini aflãm o poveste, se fac descrieri, sunt prezentate  "cronologic" fapte, sunt transmise idei si sentimente în relatie cu subiectul ales. Când faci fotografiile si mai apoi când le post-procesezi ai în vedere cã tu, autorul, poti sã fii subiectiv sau nu. Ansel Adams spunea : "Sunt cel putin douã persoane în fiecare fotografie - fotograful si privitorul. (the photographer and the viewer)". In cadrul proiectului îti poti face simtitã prezenta sau nu si amintesc cu acest prilej de manipularea prin fotografie ! E si aceasta o formã de foto-creativitate, asupra cãreia voi reveni.
    Povestea documentarã prezintã, într-o serie de fotografii, diverse aspecte care au ca subiect oameni, locuri, evenimente, etc. In functie de numãrul de fotografii, de durata de timp prezentatã si detaliile surprinse, de cele mai multe ori, proiectul se finalizeazã cu o expozitie de fotografie, cu un film sau o lucrare scrisã.
      Un exemplu interesant, cred cã este,  Povestea Operei din Sydney (The Saga of Sydney Opera House). Existã numeroase materiale cu acest subiect si cele mai multe din ele se bazeazã pe seriile de fotografii documentare realizate în perioada, destul de mare (17 ani), în care a fost realizatã frumoasa clãdire, emblematicã pentru continentul autralian.
The Saga of Sydney Opera House
Photo by DAVID ILIFF
       Acesta este un proiect de anvergurã, realizat pe o perioadã mai mare de timp. Povesti fotografice sunt foto-biografiile, dar si seriile de imagini realizate cu ocazia unor evenimente (o nuntã, o aniversare, o cãlãtorie - On the road to Mawlamyine…and back) .
       Un tip aparte de proiect - poveste documentarã este proiectul de tip "Atunci si Acum" (Then and Now). Acest tip de proiect constituie o modalitate excelentã de a prezenta schimbãrile într-o perioadã de timp si modul cum acestea au afectat subiectul ales sau mediul în care acesta existã. Exemple :
     In aceeasi categorie pot fi înscrise si seriile de portrete realizate în cadrul unor initiative personale de genul "Lose weight" (pierzi în greutate) !
   Un proiect  interesant este cel de tip Atunci si Acum "overlay"(acoperire/suprapunere). In cadrul acestor proiecte, fotografii vechi ale subiectului sunt suprapuse cât mai exact si mai apoi  fotografiate peste fotografii noi ale aceluiasi subiect. Rezultatul este de cele mai multe ori surprinzãtor.
    Exemple pot fi gãsite pe site-ul dearphotograph.com . Un experiment de acest gen a realizat si artistul iesean Adrian Serghie, care a mixat într-un proiect de tipul "Atunci si Acum", mai multe scene din orasul Iasi - Romania.
 
Piata Unirii Iasi - Proiect Adrian Serghie - blog FOTO-IDEEA
Foto: Adrian Serghie
        Un alt tip de proiect-epic este asa numitul eseu fotografic. 
      Eseul fotografic este un proiect de proporții restrânse care face referire la diverse teme filozofice, literare sau științifice, realizat prin mijloace si cu subiecte originale, fără pretenția de a epuiza problema.
     Vã ofer douã exemple de proiecte cu temã  arhitectonicã realizate de Matthias Heiderich :
  • Color Berlin (imagini diverse din peisajul urban, divers colorat, al capitalei Germaniei) 
  • “Untitled” UAE (aspecte din arhitectura modernã a capitalei Emiratelor Arabe Unite (UAE), Dubai - orasul fantomã
        La fel de interesante sunt proiectele fotografului francez Alain Delorme:
   • Totems- despre muncitorii emigranti din China 
   • Little Dolls - portrete ale fetitelor de "tip Barbie", devenite simboluri comerciale
         In rândul proiectelor-epice includ si fotoreportajele. Existã numeroase site-uri care abordeazã subiectul acesta si nu voi insista asupra lui. Ceea ce vreau sã remarc este cã fotoreportajul este un tip de proiect, aflat la granita între obiectiv si subiectiv si contine o imagine sau o serie de imagini, care oferã atât informatii nealterate, cât  si pãrerea autorului. Functie de creativitatea si vointa acestuia reportajul poate fi mai usor sau mai greu perceput, poate pune subiectul într-o "luminã favorabilã" sau dimpotrivã.
         Proiectele de tip time-lapse - Serie de fotografii realizatã automat si în mod repetat, la un anumit interval de timp (ajustabil), fotografii care ulterior sunt afisate cu o anumitã frecventã. In acest fel miscarile foarte lente devin perceptibile - fotodex. Câteva idei de astfel de "mici" povestiri fotografice sunt:
    • o floare ce înfloreste
    • cresterea unei plante
    • un rãsãrit sau un apus de soare
    • norii pe cer în perioada de la rãsãritul la apusul soarelui
    • miscarea astrelor pe cer, într-o noapte seninã
    • o stradã circulatã în timpul noptii
    La proiectele de tip time-lapse si la idei de proiecte ce "aduc miscarea" în fotografie voi reveni într-o postare viitoare.

    Cei care au realizat proiecte asemnãtoare sunt invitati sã ne împãrtãseascã din experienta lor !  

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu

    Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.