joi, 18 februarie 2016

Reguli pentru fotografiile “cu soare si vânt”

      blog FOTO-IDEEA
Voi vorbi în aceastã postare despre regulile pe care, dacã esti pasionat de fotografie, e obligatoriu sã le stii si sã le respecti dar si despre faptul cã unele din reguli nu este obligatoriu sã le respecti, dar trebuie sã le stii. Toatã lumea vrea sã facã fotografii cât mai frumoase, sã le posteze pe Facebook si sã primeascã cât mai multe “like-uri”. Hai cã nu-i chiar asa ! Facebook-ul nu este “o mãsurã” a fotografiilor de calitate si faptul cã primesti aprecieri de la “friends”nu înseamnã cã esti un fotograf extraordinar.

Like us on Facebook     Dacã esti, totusi, “fan Facebook” si vrei sã vezi ce fotografii trebuie sã postezi pentru a fi “popular”, au apãrut tot felul de formule matematice care (functie de densitatea cetii din fotografie, blur-ul datorat lipsei trepiedului, numãrului de pisici din cadru, neclaritãtii subiectului, etc.) îti pot evalua “opera” înainte de a o posta. Formula aratã cam asa :


Peisaj + Animal + (Inspiratie + Umor + Drãgãlãsenie)
                     Expunere corectã – Blur


 De asemenea, dacã doresti sã-ti evaluezi fotografia altfel, iatã o adresã propusã de studentii de la Massachusetts Institute of Technology - MIT, la care poti face o astfel de analizã online (!).

blog FOTO-IDEEA    Dar sã revin la lucruri mai importante. Prima regulã pe care un viitor fotograf (actualmente – “pozar”) trebuie sã o respecte este “Sã-ti cunosti foarte bine propriul aparat  de fotografiat”. Sã faci fotografii în cele mai diverse situatii, sã experimentezi în momente cât mai diverse, cu setãri cât mai diferite, cu subiecte si în conditii de iluminat cât mai variate. Abia dupã ce “te împrietenesti” cu camera poti trece mai departe sã studiezi reguli de compozitie. Dacã vei începe sã studiezi manualul de functionare al aparatului si vei experimenta, fãcând cât mai multe fotografii, vei rãmâne uimit de posibilitãtile pe care ti le oferã acesta.

     Intr-una din maximele sale, fotograful american Edward Weston spune : “A învãta regulile de compozitie înainte de a face o fotografie e ca si cum ai învãta legea gravitatiei înainte de a face o plimbare” (…to consult the rules of composition before making a picture is a little like consulting the law of gravitation before going for a walk…) 

Pricipalele 7 reguli ale compozitiei fotografice sunt prezentate în lista de mai jos :

blog FOTO-IDEEA
  • Regula treimilor
  • Liniile directoare în cadru
  • Diagonala dominantã
  • Suprapunerea planurilor
  • Simetria
  • Izolarea subiectului
  • Umplerea cadrului
     Existã si multe alte reguli, mai importante sau mai putin importante, pe care le poti citi în lucrãri de specialitate, tipãrite sau online sau le poti vedea în diverse tutoriale video, etc.
     Important este altceva. Trebuie sã le cunosti bine pentru a le respecta mai întâi si pentru a le încãlca, mai apoi, în cunostintã de cauzã (!). Scopul este de a realiza fotografii cât mai reusite, care sã sã îti ofere o identitate proprie, sã “spunã ceva”, sã placã sau “sã loveascã, dupã cum spunea maestrul Feininger.
     O fotografie nu este întotdeauna bunã, dacã respectã regulile de compozitie dupã cum, o fotografie care nu respectã regulile de compozitie nu este neapãrat una slabã, fãrã continut.
     Mai jos gãsesti câteva link-uri pe care le consider de ajutor, dacã vrei sã înveti ceva despre compozitia în fotografie :

 Iti doresc spor la studiu !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.