luni, 22 februarie 2016

Ce NU TREBUIE sã faci, dacã esti un fotograf pasionat si vrei sã ai succes !?

      Aplicând teoria managementului de proiect la proiectele fotografice... Nu, nu e bine...! Prea complicat ! Sã o luãm altfel... Sã o luãm pe bazã de recomandãri si sfaturi cã ceva experientã am!

blog FOTO-IDEEA     Elementul care ne "organizeazã" viata, ne încântã si ne enerveazã, ne îmbogãteste sufletul, ne grãbeste, ne robeste si ne limiteazã este dintotdeauna... timpul. Viata modernã, jobul "from 9 to 5", spectacolele târzii, viata de noapte, cantitatea imensã de informatii ce se doresc "consumate", toate la un loc ne fac sã ne plângem de lipsa acestei resurse importante, a proiectelor noastre de orice naturã
  •  Recomandarea nr. 1: NU te mai plânge cã nu ai timp !
     Fã în asa fel ca timpul sã fie subordonat obiectivelor tale, foto-proiectelor pe care le initiezi si nu invers, calendarelor si organizer-elor de orice fel. 
     Vei spune : "trebuie sã ating urmâtoarele obiective si pentru asta voi aloca perioada de timp T1" - si NU - "am la dispozitie intervalul de timp T1 si trebuie sã realizez proiectul în aceastã perioadã !". Si acum vin cu douã sfaturi, din experientã :

** învatã sã spui "nu"
** stabileste-ti întotdeaunã o ordine a prioritãtilor
     Timpul în fotografie este foarte important, indiferent cã vorbim de timpul de expunere, de asteptare, de "ora albastrã" sau de "timing"
  • 2.  Recomandarea nr. 2: NU spune nu sunt sigur(ã) ce vreau sã fac !
blog FOTO-IDEEA      Aparent, aceastã idee persistã în mintea noastrã, mai ales când suntem tineri. Iti este fricã sã te gândesti la ceea ce ti-ai putea dori. Iti este fricã sã-ti propui niste obiective si asta pentru cã îti este fricã de faptul cã s-ar putea sã nu reusesti si vei regreta si vei avea remuscãri. De fapt, îti este fricã si de faptul cã vei reusi si viata ta se va schimba. De cele mai multe ori, ideea cã se vor produce schimbãri, sperie. Sfaturi:
** Fã-ti o listã cu ceea ce doresti, cu obiective, cu proiecte; pentru asta citeste mult si informeazã-te
** Fã-ti un plan de actiune initial si afiseazã-l la vedere (pe perete, pe birou, etc). Nu înseamnã cã nu vei reveni, vei corecta si modifica, ba chiar este indicat sã faci câte o re-evaluare din când în când !
** Evitã sã lucrezi la prea multe foto-proiecte în acelasi timp.
  • Recomandarea nr. 3: NU spune niciodatã cã nu esti suficient de bun (frumos, destept, educat, etc) 

blog FOTO-IDEEA      In general, aceastã idee apare atunci când vezi cã ai ratat un cadru pe care un prieten fotograf, aflat alãturi de tine, nu la ratat; sau când vezi la cineva, finalizatã, o idee pe care ai avut-o si tu, dar nu ai pus-o în aplicare sau cineva care a finalizat cu succes si are recunoastere publicã pentru un proiect la care te-ai gândit si tu cândva.
      De fapt, nu e treaba ta ce spune unul sau altul, e pãrerea lor; problema ta este sã ai rezultate, pe care faci efortul sã le obtii în conditii cât mai bune. Nu poti controla ce avantaje va obtine altcineva pentru ca a obtinut niste rezultate. Si nici ce dezavantaje vei avea tu din aceleasi motive. Ceea ce poti controla este cât de mult si cât de bine actionezi pentru a-ti duce la îndeplinire obiectivele proprii. Sfaturi :
** Puneti imaginatia la contribuitie, fii creativ, strãduieste-te sa faci ceea ce ai de fãcut folosind cele mai bune lucruri pe care le cunosti si le-ai învãtat;
** Fii perseverent si urmãreste sã finalizezi ceea ce ai început. Dacã ai început, de exemplu, un proiect de tipul "365" fã efortul sã-l duci pânã la capãt, chiar dacã mai ai 6 luni si faci eforturi mari pentru asta. 
  • Recomandarea nr. 4:     NU aștepta condiții "speciale", necesare pentru a începe un proiect. 
    Multi din noi nu pornesc la treabã, nu demareazã un proiect pentru cã asteaptã sã se întâmple nu-stiu-ce si /sau sã fie îndeplinite anumite conditii deosebite.
Exista posibilitatea ca acele conditii sã nu mai poatã fi îndeplinite sau întâmplarea asteptatã sã nu se mai întâmple.  Fă-ti, cum spuneam, un plan, porneste la treabã și îmbunătățește din mers proiectul.
Începe cu prima etapă, apoi a doua, a treia ș.a.m.d. Nu te opri si nu te gândi mereu cât de mult mai ai de lucru până la final. Rezultatele mari se obtin pas cu pas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.