Fotografia înseamnã puterea observatiei si nu aplicarea tehnologiei (Ken Rockwell)
Foarte multã lume considerã cã dacã îsi cumpãrã o camerã sau obiective mai performante va realiza fotografii mai bune. Din punct de vedere tehnic este adevãrat (în mãsura în care cunosti foarte bine teoria, setãrile si posibilitãtile camerei tale foto), dar din punct de vedere al continutului, al mesajului, al modului în care redai subiectul astfel încât "sã spui" ceva prin fotografia ta, "cumpãrãtura/nvestitia" poate fi inutilã.
"Cunostintele
de tehnicã fotograficã si priceperea de a o utiliza pot fi dobândite; chiar si
principiile compozitiei pot fi stãpânite cu timpul; însã nimeni nu poate
dobandi imaginatie." spune A. Feininger.
In afarã de exercitiile mentale, de care am pomenit în prima parte (vezi diferite moduri de a face acelasi lucru, imagineazã-ti diferite moduri de
redare a aceluiasi subiect),o altã metodã de a-ti antrena
imaginatia latentã este, spune acelasi Feininger, "sã studiezi si sã analizezi lucrarile altor fotografi cu
imaginatie, asa cum studentul de la facultatea de artã învatã studiind
lucrãrile maestrilor."
Inspiratia venitã în timp ce contempli lucrãrile unor mari maestri ai fotografiei poate conduce la realizarea unor fotografii cu totul originale, diferite de imaginile originale, încât s-ar putea ca nimeni sã nu-si dea seama cã existã o legaturã între ele.
Inspiratia venitã în timp ce contempli lucrãrile unor mari maestri ai fotografiei poate conduce la realizarea unor fotografii cu totul originale, diferite de imaginile originale, încât s-ar putea ca nimeni sã nu-si dea seama cã existã o legaturã între ele.
"Eu cred cã nu existã artist care, într-un fel sau altul, sã nu fi fost influentat în opera sa de gândirea si opera altora. Astfel de influente sunt catalizatori necesari pentru dezvoltarea artisticã a oricãrei personalitãti creatoare." spune acelasi Feininger în "Fotograful creator"
Asa cã, dragã cititorule studiazã permanent lucrãrile fotografilor consacrati. Asta bine-înteles, dacã doresti sã devii "un artist" cum spune arhipomenitul A.F. Pãrerea mea este cã trebuie sã studiem mereu marii fotografi, mãcar si pentru simplul fapt cã ne completãm cultura generalã, ne antrenãm imaginatia, astfel cã vom putea mãcar sã conversãm despre fotografie la un nivel mai ridicat, dacã nu vom putea sã realizãm fotografie la acest nivel. Hai cã glumesc ! In mod sigur, "imitatia cultivã inspiratia, dar fãrã copy-paste" ca sã lansez o maximã proprie pe ziua de azi. Cel putin în domeniul fotografiei !
Veti gãsi în continuare cãteva link-uri ce contin liste cu mari fotografi clasici sau contemporani, care consider cã trebuie cunoscuti si analizati de toti cei care sunt pasionati de fotografie
- Top ten most famous photographers of all time
- Top Modern Photographers You Should Know About
- 100 most influential photographers of all time
- 50 Great Photographers You Should Know (with portfolios)
- Top 10 cei mai faimosi fotografi de portrete din lume!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.