marți, 9 februarie 2016

Antreneaza-ti imaginatia ( II )

     Fotografia înseamnã puterea observatiei si nu aplicarea tehnologiei (Ken Rockwell)
     Foarte multã lume considerã cã dacã îsi cumpãrã o camerã sau obiective mai performante va realiza fotografii mai bune. Din punct de vedere tehnic este adevãrat (în mãsura în care cunosti foarte bine teoria, setãrile si posibilitãtile camerei tale foto), dar din punct de vedere al continutului, al mesajului, al modului în care redai subiectul astfel încât "sã spui" ceva prin fotografia ta, "cumpãrãtura/nvestitia" poate fi inutilã.
     "Cunostintele de tehnicã fotograficã si priceperea de a o utiliza pot fi dobândite; chiar si principiile compozitiei pot fi stãpânite cu timpul; însã nimeni nu poate dobandi imaginatie." spune A. Feininger. 
     In afarã de exercitiile mentale, de care am pomenit în prima parte (vezi diferite moduri  de a face acelasi lucru, imagineazã-ti diferite moduri de redare a aceluiasi subiect),o altã metodã de a-ti antrena imaginatia latentã este, spune acelasi Feininger, "sã studiezi si sã analizezi lucrarile altor fotografi cu imaginatie, asa cum studentul de la facultatea de artã învatã studiind lucrãrile maestrilor."  

Inspiratia venitã în timp ce contempli lucrãrile unor mari maestri ai fotografiei poate conduce la realizarea unor fotografii cu totul originale, diferite de imaginile originale, încât s-ar putea ca nimeni sã nu-si dea seama cã existã o legaturã între ele.

blog FOTO-IDEEA     "Eu cred cã nu existã artist care, într-un fel sau altul, sã nu fi fost influentat în opera sa de gândirea si opera altora. Astfel de influente sunt catalizatori necesari pentru dezvoltarea artisticã a oricãrei personalitãti  creatoare." spune acelasi Feininger în "Fotograful creator" 
     Asa cã, dragã cititorule studiazã permanent lucrãrile fotografilor consacrati. Asta bine-înteles, dacã doresti sã devii "un artist" cum spune arhipomenitul A.F. Pãrerea mea este cã trebuie sã studiem mereu marii fotografi, mãcar si pentru simplul fapt cã ne completãm cultura generalã, ne antrenãm imaginatia, astfel cã vom putea mãcar sã conversãm despre fotografie la un nivel mai ridicat, dacã nu vom putea sã realizãm fotografie la acest nivel. Hai cã glumesc ! In mod sigur, "imitatia cultivã inspiratia, dar fãrã copy-paste" ca sã lansez o maximã proprie pe ziua de azi. Cel putin în domeniul fotografiei !
blog FOTO-IDEEA

Veti gãsi în continuare cãteva link-uri ce contin liste cu mari fotografi clasici sau contemporani, care consider cã trebuie cunoscuti si analizati de toti cei care sunt pasionati de fotografie


blog FOTO-IDEEA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.