vineri, 12 februarie 2016

Camera foto care te "obligã" sã fii creativ

Camera Restricta
 Camera Restricta     Dupã cum spuneam într-o postare anterioarã, în mediul "fotografic" circulã o vorbã : orice fotografie ai face, orice temã/orice subiect, este imposibil ca altcineva înaintea ta sã nu fi fãcut o fotografie similarã. Desigur, fiecare fotograf încearcã sã fie cât mai original si antrenamentul permanent  al imaginatiei, încercãrile si studiul continuu sunt elemente care contribuie la dezvoltarea creativitãtii personale.

     Proiectantul german  Philipp Schmitt a realizat un prototip de camerã foto, numitã Camera Restricta, care te împiedicã sã faci fotografii banale, identice cu alte altor fotografi. In general, turistii fac fotografii din aceleasi pozitii si astfel multe din ele, mai ales ale obiectivelor turistice foarte vizitate  si postate pe Internet în locuri si pe site-uri diverse, sunt asemãnãtoare.
De ce nu ar exista si o camerã, care sa te impiedice sa fotografiezi aceleasi scene, aceleasi obiective sau peisaje, din acelasi loc.
     Camera foto inteligentã este dotatã cu conexiune Internet si GPS. Aparatul urmareste locatia în care te afli cu ajutorul GPS-ului si evalueazã continuu, câte fotografii postate pe Internet, au fost facute din acelasi loc si sunt similare. Daca sunt prea multe, camera blocheazã obiectivul si te forteazã sa alegi un alt loc.
     Camera foto este un exemplu de tehnologie, care controleazã creativitatea. Ideea este, conform autoarei articolului, fascinantã dar în acelasi timp îti poate oferi si o stare de disconfort. Camera calculeazã punctul GPS, dar nu evalueazã prezenta oamenilor în cadru, precum si setãri si unghiuri diferite. Iar pentru un cãlãtor grãbit, utilizarea devine "complicatã".
      Mai jos gãsiti un film de pe site-ul Youtube, care explicã functionarea camereiTraducere si adaptare dupã wired.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.