miercuri, 16 martie 2016

Te joci cu focul ! Cum sã faci fotografii deosebite ? (IV)

Atentie : In cazul focului NU sunt de acord cu fotografiile "aranjate", în care fotograful manipuleaza el însusi flacãra deschisã. Nu recomnad acest tip de fotografie si consider cã existã o dozã de "artificial" prea mare si prea periculoasã pentru ca sã merite efortul. Fiecare cu ocupatia lui, cei care au treabã cu focul stiu cum sã se pãzeascã, fotograful pasionat se ocupã de fotografie si face fotografii cât mai bune ! 


     Când vorbesc despre o astfel de "joacã" mã refer la proiectele fotografice în care subiectul este focul, indiferent cã surprinzi cadre cu flacãra din sobã sau semineu, artificii, foc de tabãrã, candele sau lumânãri în bisericã - doar se apropie sãrbãtorile pascale, jocuri cu foc, etc.

     Relatia omului cu focul este ancestralã. Si pentru cã este un element puternic, misterios, care rãspândeşte cãldurã şi mai ales luminã, focul este pentru fotograf un element aparte, care aduce "actiune" în compozitia fotografiei. Aceasta devine interesantã si place privitorului.

      Focul poate apare în fotografie în trei posturi: ca subiect principal, ca element auxiliar de punere în valoare a subiectului principal si ca sursa de luminã. Sã le luãm pe rând :

1. subiect principal
In acest caz, vrei sã vezi detaliile flacãrii si încerci sã "îngheti" momentul. Vei folosi o vitezã de 1/250 sau mai mare si în consecintã va trebui sã mãresti diafragma si sã cresti ISO.

2. element auxiliar / subiect secundar
In acest caz iluminarea poate fi mai dificilã pentru cã pot fi necesare mai multe surse de luminã (electricã sau alte surse de foc). In prima fazã, mai ales dacã nu poti sã controlezi iluminarea, vei încercã sã focalizezi în primul rând asupra subiectului principal. In cel mai bun caz, încearcã sã ai în spatele subiectului un fundal cât mai închis la culoare.


Subiectul principal scoate foc pe gurã

Focul, element auxiliar

Focul pune in valoare subiectul principal

Idem, focul element de sprijin





3. sursã de lumina

      Lumina pe care o dã focul este o sursã de iluminat deosebit de frumoasã pentru cã dã umbre palide si luminã caldã. Lumina focului poate da siluete foarte bine conturate. Se poate constitui ca fundal sau poate ilumina din lateral subiectul.
      In acest caz valoarea ISO trebuie scazutã pânã la limita la care subiectul apare clar în cadrul si tremurul mâinii nu este sesizabil. De obicei, se utilizeaza trepiedul.

Focul joacã rol de fundal si creeaza o siluetã clarã a subiectului

In majoritatea fotografiilor, asa cum se poate vedea, apar combinatii ale celor trei ipostaze în care am întâlnit focul mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.