joi, 10 martie 2016

Despre siluete. Cum sã faci fotografii deosebite ? ( III )

3. Silueta în fotografie
Nu, nu vã speriati, nu vã plictisesc cu vreo curã de slãbire si nici nu fac aluzie la vre-un medicament destinat acestui scop. Iar cum sã "arãti bine" si sã "pozezi" voi lãmuri într-o postare viitoare.

Mã voi referi la siluetã (silhouette, în englezã) ca un alt element, care poate pigmenta compozitia în fotografie si poate face cadrul "deosebit".
Siluetele sunt neclare, dar asta mãreste atmosfera misterioasã a imaginii. Fotografie realizata "din mânã", fãrã trepied.

SILUÉTĂ, siluete, s. f. Imagine, înfățișare reală (și oarecum neclară în amănuntele ei) a unei ființe, a unui lucru etc., uneori proiectatã (ca o umbră) pe un fond mai luminos.

Contre-jour (francezã - contra luminii) este o tehnicã fotograficã în care obiectivul fotografic este îndreptat direct cãtre sursa de luminã. Intre obiectiv si sursa se afla subiectul fotografiei

Fotografie contra luminii soarelui

Contra luminii becurilor

Siluetã combinatã cu reflexie

Idem, siluetã combinatã cu reflexie
 Aceasta tehnicã prin care se produce iluminarea din spate a subiectului duce, de obicei, la ascunderea detaliilor si cauzezã cresterea contrastului între luminã si întuneric. Se creeazã astfel siluete si se evidentiazã mai bine liniile  si formele.  Soarele sau alte surse de luminã apar ca niste forme circulare puternic luminate sau raze puternice in spatele subiectului. Uneori lumina cauzeza iluminarea mai accentuata a conturului siluetei aflate spre camera foto.
Lumina din fatã este prea scãzutã pentru a oferi detalii  ale subiectului


Siluetã combinatã cu umbrã

Siluete si reflexii
Sursa de luminã - fereastra cu lumina exterioarã
Din nou, lumina din fatã este prea scãzutã pentru a oferi detalii  ale subiectului


Sursa de luminã - soarele în asfintit
Câteva observatii:
  1. S-ar putea ca în vizor, subiectul sa nu aparã doar ca o siluetã ci un pic mai detaliat. Acest lucru se întâmplã datoritã ochiului care are o dinamicã mai mare decât senzorul unui DSRL. Ochiul poate distinge mai bine volumele si adâncimile.
  2. Pentru a avea o imagine clarã (sharp), valoarea diafragmei ar trebui sã fie mai scãzutã, în jurul valorii f/8.
  3. Este bine ca sursa de luminã, mai ales dacã este punctiformã (ex: soarele) sã nu batã direct în obiectiv ci sã fie ascunsã (dupã subiect) sau difuzã (ex: prin nori).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.