marți, 2 august 2016

O altã foto-destinație de vacanță. Păltiniș-Sibiu

Cum spuneam în prima postare din această serie e vară, e vacanţă, soare şi cald. Simţim cu toţii nevoia de a fugi  de zgomot şi de betoanele încinse ale oraşului. O destinaţie pe care v-o recomand cu toată "cãldura" în România este oraşul Sibiu. În ultimii ani am folosit Sibiul, de câteva ori, ca "bazã" de plecare pentru a vizita zona din jurul oraşului precum şi locuri mai îndepãrtate.

Telescaunul din Păltiniș
Și cum fotograful pasionat nu uitã sã ia cu el aparatul "de făcut poze", nu lipsesc fotografiile şi câteva idei proprii în ceea ce priveşte fotografierea locurilor. Din pãcate imaginile sunt realizate cu un aparat foto compact care nu mi-a permis chiar toate reglajele necesare (!)

Păltinişul se află situat la 32 km de Sibiu şi este legat de oraşul-municipiu printr-o şosea nouã. Păltinișul este cea mai veche stațiune din România și a fost întemeiată de Societatea Carpatină Transilvania, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Pe drumul Sibiu-Pãltiniș se aflã localitatea Răşinari, unde s-au născut Octavian Goga şi  Emil Cioran
 
Locuinte specifice zonei

Idem

Drumul cu serpentine Sibiu - Pãltinis
Cãminul Cultural din Rãșinari și bustul lui Octavian Goga

Staţiunea Păltiniş este în primul rând o staţiune de iarnã, dar peisajele minunate şi amenajãrile realizate atrag turiştii şi în perioada sezonului cald. Păltinişul este localizat pe coasta de nord-est a munţilor Cindrel (Carpaţii Meridionali) şi este staţiunea montană situată la cea mai mare altitudine din ţară (1442m).
În staţiune sunt conservate mai multe vile printre care Casa turiştilor (1894), Casa medicilor (1895), Sala Monaco (1898), toate declarate monumente istorice.

Unul din hotelurile statiunii

Vilã în Pãltinis (de remarcat contrastul puternic adus de lumina soarelui, care se strecoară printre frunzele copacilor)


De asemenea în zonã pot fi vizitate casa lui Constantin Noica, ce s-a retras la Păltiniş în 1975 şi Schitul de lemn unde este înmormântat filozoful (m.1987). Constantin Noica a dezvoltat în aceastã perioadã renumită să "scoalã" de filozofie, care a fost descrisă în anii 1980 în volumul  "Jurnalul de la Păltiniș" de Gabriel Liiceanu.

Casa lui Constantin Noica (aceeasi problemă a "petelor de lumină")

Schitul din Păltiniș

În ceea ce priveşte fotografia, iată vreau sã spun. Unul se referã la corecta reglare a adâncimii de câmp (depht of field), care în cadrul fotografiei de peisaj poate schimba puternic aspectul imaginii. Şi asta mai ales când cerul este plat/cenuşiu şi nu îţi oferã o luminã prea prietenoasã. De asemenea, cred cã ducându-te cu diafragmă cãtre f22 este din ce în ce mai important sã ai la tine un trepied. Este bine sã ai în vedere şi un element din apropiere care sã te ajute la crearea "adâncimii" imaginii.

Am întâlnit și culegători de fructe de pădure


Un alt lucru de care vreau sã pomenesc este legat de fotografiile fãcute în zonele cu copaci (în pãdure mai ales). Trebuie evitate pe cât posibil zonele cu luminã multã (cerul însorit), care pãtrunde printre crengi şi dã contraste puternice în cadru. Setãrile sunt greu de realizat şi uneori, funcţie de aparat, devin aproape imposibile. Fotografii experimentaţi "se descurcã" altfel în cazuri din acestea.


Vedere spre Depresiunea Sibiului

Spre depresiunea Sibiului - vedere din Păltiniș (copacii din plan frontal contribuie la crearea "adâncimii" cadrului) Una peste alta, dacã aveţi ocazia, vizitaţi şi fotografiaţi Păltinişul Sibiului. Nu o sã vã parã rãu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.