luni, 8 august 2016

Câte ceva despre foto-manipulare

Am vizitat anul trecut la Odorheiul Secuiesc un studio foto vechi de peste 100 de ani. Aparţine familiei Kovats şi este incã funcţional. Se lucrează cu metodele clasice pe placi fotografice. Una din operaţiunile de bază ale procedurii este retuşarea negativului pe placã (Vezi fotografia de mai jos). L-am urmărit pe domnul Kovats care la o vârstã înaintatã retuşa cu migalã imaginea înainte de a o transfera pe hârtie.

Domnul Kovats din Odorheiul Secuiesc în atelierul vechi de peste 100 de ani
Retuşarea în era fotografiei pe film nu era totdeauna necesarã şi unii fotografi îşi făceau un titlu de onoare în a realiza direct fotografii bune pe film fără intervenţii suplimentare.

Odată cu apariţia tehnologiei digitale prelucrarea fotografiei (postprocesarea digitalã) a devenit parte integrantă a procesului de realizare a imaginii, iar prelucrarea culorii/contrastului/expunerii sunt acum operaţiuni considerate foarte utile şi chiar necesare. Editoarele grafice au devenit tot mai performante iar manipularea fotografiei a devenit o artă şi necesită cunoştinţe solide.

Astăzi ştim că aproape toate fotografiile din reclame sunt trucate sau „retuşate”. Mã refer acum la retuşările aplicate corpului omenesc, operaţiuni care manipuleazã constiinte, atitudini si pãreri.

Am ales un exemplu simplu care durează puţin peste 1 min


Cineva îşi punea întrebarea dacă ar mai exista revistele în cazul în care fotografiile nu ar putea fi retuşate. Un exemplu interesant este prezentat pe site-ul Refinery29 iar mai jos găsiţi o adaptare a articolului în limba românã.


Tehnologia digitală a evoluat tot mai mult şi de circa 10 ani vorbim de Recunoaşterea facialã (face recognition). Pe aceastã tehnologie se bazeazã o serie de efecte grafice de înlocuire a feţei anumitor caractere. Exemple de astfel de website-uri sunt: faceinhole, festisite sau jpgfun.

Bucãtarul Victor îsi preparã "teza de doctorat"

Presedintele Klaus si pokemon-ul sãu preferat

Doamna Elena Udrea ne face urãri de Crãciun. Care Crãciun? Cel din 2015.

Onoarea de a te afla pe bancnota de 100 de ruble

Astãzi recunoaşterea facială este folosită în primul rând la sistemele de securitate pentru verificarea identităţii unei persoane, dar au apãrut semne cã poate fi utilizatã cu succes şi în manipularea maselor. Mai jos sunt douã exmple din domenii diferite (politicã şi anti-securitate).

George Bush "manipulat" în timp real
Toatã lumea lucreazã. Toatã lumea manipuleazã. Viaţa-i frumoasã! Sã ne bucurãm de ea!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.