luni, 21 martie 2016

Minimalismul în fotografie

Intr-o postare anterioarã am vorbit despre simplitate ca regulã de compozitie, iar azi voi face referire la curentul asociat (minimalism) în fotografie.
Minimalismul se referă la acele mișcări sau stiluri în diverse forme de artă și design, în special arte vizuale și muzică, unde lucrarea de artă este redusă la părțile fundamentale.(wikipedia.org)

Balcon anti-"Romeo si Julieta"

Desigur nu vorbim despre arta minimalistã ci de minimalism ca stil în fotografie !. O fotografie minimalistã, ca si o pictură minimalistă foloseste un număr limitat de culori și forme geometrice simple. Deși mulți cred că minimalismul implică doar reprezentări abstracte-geometrice, acestă mișcare se extinde si în afara acestor limitări.

A înflorit soarele

Primãvara-i departe


"Mai putin înseamnã mai mult" este o vorbã bine-cunoscutã si care se aplicã în fotografia minimalistã cu succes. Intreaga atentie este atrasã cãtre subiectul imaginii, fãrã a exista subiecte sau elemente secundare, care sã distragã atentia privitorului.
Sã faci astfel de fotografii nu este simplu de loc. Numãrul de elemente din compozitie este minim dar, în acelasi timp, cele prezente trebuie sã fie suficiente pentru a simboliza ideea doritã de cãtre fotograf.


Fãrã sfârsit

Voi prezenta în continuare o serie de idei utile fotografilor amatori,  pentru a putea realiza o fotografie minimalistã reusitã.
  • Pãstreazã totul cât mai simplu

Simplu, despre toamnã


  •   Spune o poveste simplã

Ziua în care înfloreste nopatea

Dialog imposibil

Nimeni nu e singur

  • Foloseste, la maxim, spatiul negativ.
Spatiul negativ este spatiul gol din jurul subiectului principal.
Drumul spre niciunde

  • Foloseste formele geometrice si texturile




    Sezonul toamnã-iarnã
  •  Utilizeazã contrastul

Unii dintre cei mai cunoscuti fotografi, maestri ai minimalismului sunt prezentati mai jos:
  • Andreas Gursky (Germania, n.1955 - ...) -  a detinut pânã nu de mult titlul de autor al celei mai bine vândute fotografii din lume (vezi mai jos)...
Andreas Gursky, Rhein II, 1999

Mai jos, celor care doresc sã aprofundeze subiectul le ofer câteva link-uri utile :

2 comentarii:

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.