marți, 10 mai 2016

Prietena mea statuia

Stabilește întotdeauna o relație

Acum ceva vreme citesc un articol (mediafax) din care aflu cã reţeaua de socializare Facebook a eliminat din fluxul său de informaţii fotografia unei statui celebre în Danemarca si în întreaga lume si anume Mica Sirenă (The little mermaid. după H.C Andersen). Explicatia destul de seacã este cã nuditatea statuii ar avea conotatii sexuale.

Foto: Avda-berlin

Trec peste amãnuntele erotic-comico-pudibonde ale Facebook-ului si mã refer strict la statuie ca subiect în fotografie si temã pentru un proiect fotografic frumos. Si dacã mai pui la socotealã cã sesiunile fotografice pot avea loc într-o minunatã cãlãtorie într-un oras minunat precum este Iasul, lucrurile devin de-a dreptul fascinante.

Ideea de a fotografia nemiscarea este provocatoare si nu chiar usor de pus în practicã, dacã vrei sã realizezi o fotografie deosebitã. Întotdeauna am sustinut cã lucrurile aflate în stare de repaus si nu numai, trebuie fotografiate în relatie cu un subiect secundar care sã le punã în valoare. Si chiar dacã nu vei reusi sã spui povestea proprie a statuii sau sã redai parfumul perioadei în care a fost realizatã, vei spune privitorului o poveste nouã si poti transmite un mesaj personal.

La sfat

La picioarele Domnului Cuza






















Vremuri grele

























Iatã câteva sugestii pe care cred cã un fotograf le poate avea în vedere, dacã doreste sã realizeze fotografii deosebite cu statui.

1. Încearcã "sã izolezi" statuia de fundal, dacă este necesar. Treaba asta o poti face deschizând mult diafragma (f mic:  1.8<5.6)

Pãstrez adâncimea câmpului vizual (Diafragma f=8)
Izolez statuia de fundal (diafragma mai micã f=4)

2. Alege un unghi potrivit si dacã se poate "neobisnuit"

La microfon, Alexandru Lăpusneanu



























3. Cautã sau asteaptã un moment potrivit al zilei (când lumina cade bine). Introdu, dacã este posibil, elemente de compozitie ajutãtoare (de ex.- nori, etc) . Ai în vedere si silueta statuii.

Stefane, Măria ta / Tu la Putna nu mai sta...
 4. Ai în vedere si nu ignora oamenii

 

5. Si nu uita: cautã întotdeauna o relatie cu alte elemente din cadru.

Acum la final, mi-am amintit si de statuile "vivante", dar acesta este un alt subiect frumos la care voi reveni.






2 comentarii:

  1. Frumosul nostru Iasi ... felicitari pentru postari d-le Ciobanu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este. Iasul rãmâne un oras frumos. Multumesc pentru aprecieri.

      Ștergere

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.