sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Filatelia și fotografia

Ideea acestei postãri mi-a venit acum câteva zile când am citit despre prima emisiune filatelicã a anului la Romfilatelia şi care este "dedicată unei adevărate bijuterii a arhitecturii ieșene, construite între anii 1906 și 1925, după planurile arhitectului I.D. Berindey. Este vorba despre Palatul Culturii din Iași...  conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, care îmbină mai multe stiluri arhitecturale: neogotic, romantic şi neobaroc"
Emisiune filatelicã 2017 - Palatul Culturii din Iaşi
Emisiune filatelicã 2017 - Palatul Culturii din Iaşi


Alcătuită din patru timbre, emisiunea este disponibilă începând de marți, 10 ianuarie a.c., în magazinele Romfilatelia din întreaga tarã. Desigur existã şi un plic "prima zi".

Când erai elev în clasele primare îţi plãcea sã te întâlneşti cu prietenii/colegii şi sã faci schimb de mãrci poştale (individuale sau serii). Acum eşti un pasionat fotograf şi ai uitat de preocupãrile tale din copilãrie.
Te-ai gândit vreodatã sã începi sã colecţionezi mãrci poştale având ca tematicã fotografia !? Pãrerea mea este cã o astfel de idee este foarte fainã şi provocatoare. Ai rãmâne surprins să descoperi cât de multe țări ale lumii emit serii de timbre poștale care au ca temã fotografii și fotografia. Iatã câteva exemple.

Una din cele mai cunoscute serii este cea intitulatã "Masters of American Photography (Maeştri ai fotografiei americane)" emisã de Serviciile Poştale ale Statelor Unite în anul 2002. Este vorba de o serie de 20 de mãrci poştale care, prezintã în ordine cronologicã, pe cei mai influenţi 20 de fotografi americani și reuşesc sã ofere o "eșantionare vizuală a istoriei și evoluţiei fotografiei în State, ilustrând în acelaşi timp, schimbările în cultura şi societatea americană", dupã cum putem afla din prezentarea oferitã de serviciul poștal, care a editat seria.

Seria Masters of American Photography
Seria Masters of American Photography


Au fost emise cu aceastã ocazie şi "plicuri prima zi" din care poţi vedea mai jos 2 exemple (fatã-verso), referitoare la Edward Weston şi Ansel Adams..

Plicuri prima zi - E. Weston & A. Adams (faţa)
Plicuri prima zi - E. Weston & A. Adams (faţa)

Plicuri prima zi - E. Weston & A. Adams (verso)
Plicuri prima zi - E. Weston & A. Adams (verso)

Existã mai multe ţări ce au emis serii de mãrci poştale ce comemoreazã evoluţia artei fotografice în ţara respectivã şi un alt exemplu este Canada (vezi AICI).

Dar existã şi alte teme legate de fotografie care se regăsesc în emisiile filatelice.

În 1989 au fost aniversaţi 150 de ani de la inventarea fotografiei. În mai multe ţări ale lumii precum China, Rusia sau Mexic au fost publicate timbre comemorative. Iatã timbrul emis de China cu aceastã ocazie.

150 de ani de fotografie - emisiune China
150 de ani de fotografie - emisiune China


Fotografiile realizate din aer, de-a lungul a 35 de ani de activitate, ale unui cercetãtor american au fost publicate pe mãrcile poştale emise în seria "Earthscapes" (aproape orice ţi-ai putea imagina - detalii AICI). Autorul spune cã a încercat să realizeze imagini abstracte din peisaje aeriene.

"Earthscapes" - Barrie Rokeach
"Earthscapes" - Barrie Rokeach

Desigur, exemplele ar putea continua şi, fără îndoială, frumuseţea emisiunilor filatelice ar compensa din plin, munca ce ar trebui desfăşurată.

Pentru cã sã închei într-o notã la fel de veselã aş vrea să amintesc de câteva site-uri pe care poţi să-ţi transferi propriile fotografii pe mãrci poştale. Iată, mai jos, link-urile.


  • Aceeaşi aplicaţie pentru Android poate fi descãrcatã AICI




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.