sâmbătă, 28 ianuarie 2017

Esenţa umanitãţii şi fotografia

Fetiţa, care stătea lângă mama ei, o înlănţuise pe aceasta cu braţele şi o ţinea strâns cu toatã forţa de care era capabilã. Era speriatã de balansul vaporului ce se depãrta de ţărm. Dar mama nu dãdea semne că ar răspunde la gestul ei sau cã mãcar ar observa ceea ce se petrece. Era absorbitã cu totul de iPad.

O ţintã atât de micã - blog FOTO-IDEEA
În lumea largã - o ţintã atât de micã (!)


Puţin mai încolo un grup de tinere, strânse într-un cerc iluzoriu, îşi verificau mesajele pe telefon sau tabletã, Conversaţii sporadice se înfiripau în jur în timp ce ele transmiteau e-mailuri sau verificau postãri pe Facebook. Însã în cea mai mare parte a timpului domnea tãcerea.

La semafor - blog FOTO-IDEEA
La semafor

Pe trecerea de pietoni - blog FOTO-IDEEA
Pe trecerea de pietoni


Mergi pe stradã şi vezi tineri care scriu mesaje în timp ce stau la semafor. Fãrã sã se asigure ţâşnesc pe "zebrã" cum zãresc cu coada ochiului culoarea verde. Şi în timpul acesta continuã sã butoneze.

Un prieten îmi povestea: "Am fost de curând în vizitã la nişte rude, iar copii lor aveau deja toate gadget-urile electronice de care are cunoştinţă un adult. Ce am vãzut la ei în casã era tot ceea ce îşi putea dori cineva.
Copii ăştia îşi verificau în permanentã telefoanele, sã vadã ce mesaje au primit, ce noutăţi mai apãruserã pe Facebook sau erau absorbiţi cu totul în nu ştiu ce joc video. De obicei erau complet rupţi de tot ce se întâmpla în jurul lor şi stângaci dacã erau nevoiţi sã interacţioneze cu o altã persoanã timp de câteva minute..." 

Digital anywhere - blog FOTO-IDEEA
Digital anywhere


"Copiii din ziua de azi (ce cunoscutã mi se pare formularea !?) cresc într-o nouã realitate, una în care ei sunt pe aceeaşi frecventã de undã mai degrabã cu echipamentele moderne şi mai puţin cu oamenii, lucru fãrã precedent în istoria umanităţii. Este îngrijorãtor din mai multe motive. În primul rând, reţeaua neuronalã de circuite responsabile pentru conectarea socialã şi emoţională a creierului unui copil învaţă din contactul şi conversaţia...." Şi aşa mai departe...  Mã opresc aici.


Vânãtoarea de pokemoni - blog FOTO-IDEEA
Sã nu uitãm "vânãtoarea de pokemoni"

Am preluat şi adaptat mai sus  câteva fragmente din capitolul "Esenţa umanităţii, în pericol", cartea cu titlul Focus a psihologului Daniel Goleman, apărută în 2014 la editura <Curtea Veche Publishing>.

FOTO-IDEEA: Trecând peste comentariile pe care le-aş putea face sau pe care le-am făcut în postări anterioare, fenomenul de "însingurare şi izolare digitalã" care merge mânã în mânã cu "transferul în lumea virtualã, a tweet-urilor şi a updatãrilor de stare" este un subiect excelent pentru un proiect fotografic de actualitate.

Virtual Rendezvous - blog FOTO-IDEEA
Virtual Rendezvous


Surprinderea fenomenului, portrete cu grimase şi reacţii ale actorilor, stãri de fapt, însingurarea, socializarea digitalã, sunt doar câteva elemente de avut în vedere într-o astfel de întreprindere fotograficã. Am pornit de câtva timp la un astfel de proiect şi îmi-doresc sã-l pot finaliza, într-un timp rezonabil, printr-o expoziţie personalã. 

Socializare virtualã - blog FOTO-IDEEA
Socializare virtualã !?


Am înserat mai sus câteva fotografii personale pe subiectul abordat.

S-auzim numai de bine !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.