luni, 23 ianuarie 2017

Din nou despre minimalism

La sfârşitul anului trecut, Clubul Fotografilor Iaşi a organizat o expoziţie colectivã cu titlul "Simplu ca bunã ziua". Expoziţia a dorit sã abordeze şi sã promoveze curentul minimalist în fotografia membrilor Clubului nostru.

Trec peste amãnuntele legate de organizarea evenimentului şi vreau sã spun douã cuvinte despre selecţia lucrãrilor. Mi s-a pãrut un pic monotonã şi "sãrãcãcioasã" din punct de vedere a conţinutului. Şi am în vedere faptul cã mai bine din 30% din lucrãri au ca subiect pãsãri. Nu ştiu dacã au existat suficiente lucrãri şi foarte variate, pentru selecţie, dar ceea ce a fost selecţionat a fost expus în Galeria Labirint a Casei de Culturã "Mihai Ursachi" din Parcul Copou.

Am mai abordat odatã, anul trecut, într-o postare, subiectul "minimalism".

Acum, aş dori sã parcurg rapid tipurile de minimalism, aşa cum le defineşte destul de clar unul din promotorii curentului, indianul Prakash Ghai, care se declarã "fotograf minimalist" şi care a fondat pe diverse platforme social media (Facebook, Twitter, Instagram, etc) pagini intitulate "Learn Minimalism". Am învãţat foarte multe lucruri urmãrindu-l pe domnul Prakash Ghai, cãruia îi şi mulţumesc pe aceastã cale.

Voi încerca sã ilustrez cele 8 puncte de mai jos cu fotografii personale, sper, cât mai potrivite.

1. Minimalism cu elemente puţine - este prezent un singur subiect care captează 100% atenţia. Este permis şi un al doilea subiect, numai în măsura în care nu distrage atenţia de la cel principal.

Minimalism cu elemente puţine -blog FOTO-IDEEA
Minimalism cu elemente puţine



2. Minimalism cu câteva culori distincte - 2 sau 3 culori dispuse în forme distincte. Dacă sunt mai multe culori, încearcă să reduci numărul formelor.

Minimalism cu câteva culori - blog FOTO-IDEEA
Minimalism cu câteva culori


3. Minimalism cu obiecte mici - este un lucru normal în natură. Astfel de cadre, spune Prakash Ghai, ne amintesc cât de mici suntem în acest univers infinit."


Minimalism cu obiecte mici - blog FOTO-IDEEA
Minimalism cu obiecte mici
4. Minimalismul prin geometrie simplã - cadre ce includ forme geometrice simple (cercuri, linii drepte, curbe, pãtrate,  dreptunghiuri, triunghiuri, etc. )

Minimalism prin geometrie simplã - blog FOTO-IDEEA
Minimalism prin geometrie simplã

5. Minimalism ca parte a unui întreg - în astfel de fotografii, analiză este lãsatã la latitudinea admiratorului. Acest lucru creează un stare de mister cu privire subiect şi are ca rezultat mai mult angajament din partea celui care priveşte imaginea.

Minimalism ca parte a unui întreg-blog FOTO-IDEEA
Minimalism ca parte a unui întreg

6. Minimalismul cu forme repetitive - imaginea include forme geometrice identice care se repetã în mod regulat, dând naştere unor forme a/simetrice.

Minimalismul cu forme repetitive - blog FOTO-IDEEA
Minimalism cu forme repetitive


7. Minimalismul cu detalii puţine - în general, fotografiile de acest gen sunt provocatoare. Ele lasă mult la latitudinea privitorului. Pe baza detaliilor puţine, acesta imagineazã în  continuare un subiect din lumea reală, pe care îl completeazã în mintea proprie.

Minimalism cu detalii puţine -blog FOTO-IDEEA
Minimalism cu detalii puţine


8. Zeroism - Subiectul nu este relevat. Ceea ce vedem în imagine, în interiorul cadrului, nu este legat, neapãrat, de lumea realã. O astfel de imagine poate fi consideratã, de multe ori, fotografie abstractã.

Zeroism - blog FOTO-IDEEA
Minimalism/abstract - Zeroism

Sã nu uitãm: minimalismul înseamnã "less is more" (mai puţin reprezintã mai mult).
S-auzim de bine ! 😃




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.