duminică, 1 ianuarie 2017

Arta capturii (In-game photography)

E prima zi a anului şi îmi doresc, alãturi de cititorii blogului FOTO-IDEEA, ca Anul  Nou pe care îl începem astãzi sã fie mult mai bun şi mai frumos ca cei care au trecut. Anul 2017 să fie pentru noi toţi o punte spre vremuri mai bune şi mai luminoase. Tot ceea ce ne este util pentru "a compune" o viaţă bunã să se realizeze, sã privim şi sã vedem frumos şi nimic să nu ne înnoureze „cerul”! Anul Nou să ne dăruiască la toţi sănătate, pace în suflet şi prosperitate. Lumina bunã sã fie cu noi!

Fotografie/Captură din spectacolul "Imagine all the people" regizat de Gigi Cãciuleanu la Iasi
Fotografie/Captură din spectacolul "Imagine all the people" regizat de Gigi Cãciuleanu la Iasi

În luna februarie a anului ce a trecut am avut ocazia sã vizionez live, pe canalul de Youtube al Operei Naţionale Române din Iaşi, premiera spectacolului de teatru coregrafic "Imagine all the people"  regizat de Gigi Căciuleanu. Un spectacol deosebit cu muzicã frumoasã adresat, dupã cum spune regizorul, "nu doar ochiului și gândirii, ci și inimii".

Am fãcut în timpul spectacolului câteva capturi de ecran şi le-am expus pe blogul "HAI... în oraş". Mã întrebam atunci în ce måsurã aceste capturi puteau fi considerate... fotografii. Am "aprofundat" cu aceastã ocazie şi subiectul "In-game photography".

Capturã din jocul Mad Max - blog FOTO-IDEEA
Capturã din jocul "Mad Max"
Fotografia "in-game" mai este cunoscutã şi sub numele de "arta screenshot-urilor" și este o nouã formă de artă media, care are la bazã fotografiile/capturile realizate în cadrul jocurilor video. Arta capturii a luat amploare în ultimii ani şi existã galerii de artă fizice în întreaga lume, care  expun acest tip de fotografie.

Peisaj - Capturã din jocul Mad Max - blog FOTO-IDEEA
Peisaj - Capturã din jocul "Mad Max"
Tehnologia jocurilor a ajuns la performante remarcabile. Poveştile îmbinã realul cu imaginarul şi lumea pe care o creează este surprinzãtoare şi uneori miraculoasã. Este plãcut sã faci fotografii în lumea virtuală. Este ca şi cum ai fotografia poveştile copilăriei sau chiar propriile visuri.

Peisaj - Capturã din jocul Mad Max - blog FOTO-IDEEA
Peisaj - Capturã din jocul "Mad Max"
Am trãit o experientã interesantã primãvara trecutã odatã cu intrarea în România a jocului Pokemon, despre care am amintit AICI

Pokemon la Palatul Culturii din Iași - blog FOTO-IDEEA
Vã amintiți de Pokemon la Palatul Culturii din Iași !?

Cei care practicã <Arta capturii> mai sunt numiţi uneori "turişti virtuali". În unele cazuri scopul principal nu este practicarea jocului ci fotografierea/capturarea scenelor virtuale de pe parcursul acestuia. De multe ori, în lumea virtualã apar obiective turistice, cum ar fi plaje în zone exotice și terenuri de golf ce meritã "fotografiate". Nu este nimic neobișnuit ca derularea unui joc sã fie consideratã o formă de petrecere a concediului. 

La fel de interesantã este capturarea unor "peisaje istorice" în cadrul unor excursii... în timp, precum în jocul "Children of the Nile".

"Peisaj istoric" în jocul "Children of the Nile" - blog FOTO-IDEEA
"Peisaj istoric" în jocul "Children of the Nile"

Butoane speciale pentru captură - art of snapshot - blog FOTO-IDEEA
"Children of the Nile" - producătorii prevăd butoane speciale pentru captură
Trecând peste controversele legate de asocierea cu fotografia clasicã, aceastã nouã formã de artã vizualã îşi are locul ei bine stabilit şi de necontestat în evoluţia tehnologiei informaţiei, în comunicarea interumană şi în preocupãrile noastre viitoare. Dar cine se mai mirã !? Acum 30 de ani puţini auziserã de fotografia digitalã şi nimeni nu avea în vocabular cuvinte și nu cunoștea noțiuni precum capturã digitalã, Facebook, Instagram sau fotografierea Realităţii Virtuale. Dar despre asta într-o postare viitoare.

Un an bun în care sã auzim numai de bine. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.