marți, 17 ianuarie 2017

Un fluture pe hainã

Când vine vorba de fluturi gândul te poartã la perioada caldã a anului când micile vietăţi zburdã pe dealuri şi pe câmpii în bătaia soarelui. Dar nu despre fluturii aceştia vreau sã amintesc acum, iarna, ci despre un alt fel de fluturi. Despre fotografierea fluturilor noştri indigeni, la varã. Acum, despre fluturii exotici proveniţi, mai ales, de pe continente aflate în emisfera sudicã a globului.

Schmetterlinghaus / Butterfly House - Casa fluturilor Viena - blog FOTO-IDEEA


Am vãzut pentru prima datã astfel de fluturi într-un fel de grãdinã zoologicã - serã, aflatã în centrul Vienei, la circa 200 de metri de clãdirea Operei. Se numeşte Schmetterlinghaus / Butterfly House - Casa fluturilor. Clădirea este parte a Palatului Hofburg, mai este etichetatã şi cu numele "Imperial" şi a fost construitã în stilul Art Nouveau.



Schmetterlinghaus / Butterfly House - Casa fluturilor Viena - blog FOTO-IDEEA
Schmetterlinghaus / Butterfly House - Casa fluturilor Viena
 
Casa fluturilor este deschisã tot timpul anului, indiferent cât de frig este afară pentru cã în interior este destul de cald. Temperatura ajunge la aproximativ 26-27° C, cu o umiditate de aproximativ 80%. Structura de sticlă a clădirii oferă lumina naturală maximã şi alãturi de plante și fluturi îţi lasã impresia cã te afli într-o adevãratã junglă.

O cascadă, un iaz mic și mai multe poduri creazã o atmosferã pitoreascã specificã zonei tropicale, care oferă o ocazie grozavã pentru realizarea unor fotografii deosebite.

FOTO-IDEEA: Atenţie la echipamentul foto! Am avut surpriza sã constat cã, odatã intrat în "zona tropicalã" a serei, pe aparatul meu rece (de la temperatura de afarã) au condensat toţi vaporii locului. Şi ştergeam obiectivul şi pânã îl duceam la ochi se aburea din nou şi tot aşa vreo 10 minute. Nu poţi fotografia şi riscul e mare pentru contactele electrice. E recomandat sã nu intri cu aparatul rece, imediat, de afarã în serã, ci să aştepţi circa 10 minute, pânã acesta ajunge la o temperaturã mai ridicatã.

Probleme cu camera foto - blog FOTO-IDEEA
Temperatura si umezeala ridicatã- o problemã pentru camera foto si obiective

Am ilustrat postarea cu câteva fotografii realizate la Viena şi... Praid. 

Atmosfera exotica - Butterfly House - Viena - blog FOTO-IDEEA
Atmosfera exotica - Butterfly House - Viena

Butterfly House - Viena - blog FOTO-IDEEA
Butterfly House - Viena

Butterfly House - Viena - blog FOTO-IDEEA
Un fluture pe hainã

Atmosfera exotica - Butterfly House - Viena - blog FOTO-IDEEA
Pentru ca atmosfera sã fie cât mai exoticã

Cei interesaţi trebuie să ştie că existã şi în România un astfel de loc, la Praid în judeţul Mureş. Praidul este situat la 9 km de Sovata şi este renumit mai ales datorită minei de sare de aici, care este exploatatã încã de pe vremea romanilor.


Butterfly House - Viena - blog FOTO-IDEEA
Butterfly House - Viena

Fluturii de la Praid sunt aduși de la fermele de fluturi din America de Sud, Asia şi Africa sub formă de crisalide (pupe), iar mai apoi iau naștere fluturii, într-o clocitoare special construită.

În casa de fluturi de la Praid sunt peste 300 de fluturi care zboară liber într-un mediu apropiat celui din care provin.

Casa fluturilor - Praid-România - blog FOTO=IDEEA
Casa fluturilor - Praid-România

Casa fluturilor - Praid-România - blog FOTO=IDEEA
Casa fluturilor - Praid-România




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.