luni, 18 iulie 2016

Fotografia și sportul minții


Putem cãdea de acord ca şi fotografii pasionaţi sunt creativi, mai mult sau mai puţin, fiecare în felul său.Important este să perseverezi în ceea ce crezi şi îţi place. Te consideri bun sau crezi că eşti un nepriceput nu contează, continua şi fă-ţi cunoscută creaţia. Iar ceea ce spun ceilalţi nu contează. Este în firea omului să pună "etichete". "Vor spune că eşti un geniu, un impostor sau un amator, un prefăcut, un aspirant, o fostă stea,
un fanatic, un concurent care nu s-a calificat în finală, un star în ascensiune sau un maestru al reinventării de sine. Poate o să zică lucruri măgulitoare despre tine, poate o să zică lucruri dispreţuitoare... Nu contează nici cât negru sub unghie. Lasă-i pe oameni să aibă câte păreri vor..." Am citat, din nou, din "Lecţiile de magiei" ale lui Elizabeth Gilbert. Oamenii te vor eticheta pentru că le place să facă asta. 

W.C. Fields spune pe aceeaşi tema : "Nu contează cum te strigă ceilalţi, contează la ce nume răspunzi tu". Şi continuă să fotografiezi, fără să te schimbi. Atunci când vei fi pregătit vei avea revelaţia.Conform psihologilor, şahul este considerat o modalitate eficace de a-ţi îmbunătăţi funcţiile memoriei. Unii susţin că poate dezvolta inteligenţa unei persoane. Efectele pe care le are şahul asupra tinerilor au făcut ca acest joc să fie introdus în numeroase şcoli întreaga lume. S-a demonstrat că poate îmbunătăţi rezultatele şcolare ale copiilor şi că poate avea şi alte efecte pozitive.Imaginația este la loc de cinste, iar șahul poate constitui un antrenament deosebit pentru fotografi, dar și un subiect de luat în calcul.  FOTO-IDEEA: Cum ar suna un proiect fotografic legat de lumea şahului. Se pot avea în vedere o derie de subiecte frumoase:

- competiţii de şah
- şahul ca formă de petrecere a timpului liber
- asocieri ale pieselor cu diverse persoane sau fenomene
- atitudini ale jucătorilor, concentrare, calm , nervozitate, nerăbdare

Îndârjire


Concentrare


- şahul şi copii / persoanele în vârstă
- piesele / tabla de şah în relaţie cu mediul natural
- şahul şi umbrele şi multe alte idei provocatoare

Compeție de șah a copiilor

Idem

În parcul Copou din Iași, la începutul anilor 2000


Înainte de toate este foarte importantă pregâtirea unui astfel de proiect, și primul lucru care trebuie făcut, mai ales de către cei mai puțin familiarizați, este documetarea.

Iar dacă nu te documentezi corespunzător riști să fii prins nepregătit și să ratezi un eveniment ca vizita la Iași a fostului campion mondial de șah rusul Anatoli Karpov.

Anatoli Karpov la Iași în mai 2016  (fotografie realizată cu telefonul)

Iată câteva link-uri către site-uri pe care le recomand celor ce doresc să abordeze un proiect fotografic de acest gen.
O partidă între lumi paralele (cea reală și lumea umbrelor)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.