Fotografie Matt Stuart |
1. Cunoaşte-ţi bine aparatul
Aici nu sunt multe de comentat. Pur şi simplu trebuie să citeşti cartea tehnică şi să "experimentezi" toate indicaţiile de acolo. Există impresia greşită, mai ales în cazul celor aflaţi la început, că vor face fotografii "mai bune" dacă vor avea la dispoziţie un aparat foto digital mai scump şi/sau mai sofisticat. Lucrurile sunt valabile doar parţial. Tehnic fotografia poate fi mai bunã, dar din punct de vedere al compoziţiei, aparatul mai bun nu garantează nimic. Cel mai bun aparat este acela pe care îl ai la dispoziţie şi atât. Pentru alte detalii vezi "calităţile" de mai jos.
2. Fii creativ
Fotografie Tatiana Mikhina |
Aceasta este o "calitate" de bazã. Unii spun: în acest caz, ori eşti ori nu eşti. Eu sunt un pic mai nuanţat şi sunt de acord cu Elizabeth Gilbert Cu toţii suntem creativi. Mai mult sau mai puţin. Iar o instruire corespunzătoare te ajuta de cele mai multe ori să cultivi abilitățile creative pe care le ai. Şi nu uita, încearcã mereu lucruri noi. (Vezi și filmul de la sfârșit!)
Fotografie Matt Stuart |
3. Fii ambiţios
Fotografia pasiune sau job, fiind o activitate creativã, este în acelaşi timp una competitivã. Te întreci cu alţii sau cu tine însuti. Trebuie să ai ambiţia de a învăţa mereu, de a continua indiferent de numãrul de "like-uri" pentru cã trebuie să fii printre cei mai buni. Încearcã o datã şi încã o datã, revino a doua zi şi a treia zi... pânã vei obţine cadrul pe care ţi-l doreşti.
"Strada mea c-un singur bec" |
Desigur existã şi alte "calităţi" necesare unui fotograf, dar dacă ai pasiune, cred cã lucrurile sunt pe drumul cel bun.
În filmuleţul următor (7 min) fotograful Jared Polin vă oferă câteva sugestii pentru antrenamentul pe care puteţi să-l faceţi pentru a deveni un fotograf mai bun.
a. acoperă ecranul din spate(LCD) şi consideră că ai doar 36 de poziţii la dispoziţie. Apasă pe declanşator doar atunci când consideri că va ieşi fotografia perfectă.
b. Învaţă de la alţi fotografi. Imită-i pe clasici.
c. Fotografiazã lumea din jurul tãu cu camera sau doar cu mintea. Învaţă "să vezi" înainte de a apăsa pe declanşator.
d. Nu cropa (decupa) o fotografie. Încearcă a spui cât mai mult, dacă se poate totul, în cadrul pe care îl capturezi în fotografia ta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.