vineri, 17 iunie 2016

Efectul prafului de cacao asupra fotografiei

În prima jumătate a secolului XX, pe piaţa occidentală circula un produs realizat de un producător german pe nume G.J.Droşte, care construise o fabrică de pudra de cacao într-o localitate din Olanda. Pe pachetele de cacao putea fi văzută o imagine cu o asistentă medicală care transportă o tavă de servire cu o ceașcă de ciocolată caldă și o cutie de cacao Droste care prezintă aceeași imagine (prezentată pe cutie-vezi imaginea din dreapta).


Ca urmare a folosirii continui a ambalajului şi a brandului cunoscut al producătorului, utilizarea într-o fotografie, în mod recursiv a unor imagini mici, care sunt identice cu fotografia în totalitate, a fost botezată efect Droste.

În anii '50, un celebru artist grafic pe nume Maurits Cornelis Escher duce efectul Droste la un alt nivel cu desenele sale incredibile și desenează imaginile într-o spirală (vezi si link-ul de la finalul postãrii). Din nou matematica îşi face simţită prezenţa în fotografie.

Îmi amintesc de o imagine în care este prezent efectul Droste, realizată de fotografa Vivian Maier, devenită faimoasa după ce a încetat din viaţă.

Vivian Maier


De notorietate a fost şi prezenţa efectului Droste pe coperta albumului "Ummagumma" al formaţiei Pink Floyd, lansat în 1969.

Coperta albumului "Ummagumma" - Pink Floyd (1969)

În era digitală efectul Droste a devenit mult mai simplu de obţinut şi replicat. Ideea este de a face fotografia aşezând cameră foto între două oglinzi paralele. (aşa cum a făcut şi Vivian Maier în fotografia de mai sus).


Douã oglinzi paralele în baie
Un experiment simplu pentru a obţine efectul Droste este să aşezi cameră web în faţa monitorului calculatorului. Pe monitor poţi vedea fotografii replicate din ce în ce mai mici. Poţi face o captură şi ai o imagine cu efectul preferat.

Camera web "vede" monitorul PC-ului


Astăzi pentru realizarea de imagini se folosesc fotografiile digitale şi tot felul de aplicaţii post-procesare, care uşurează compoziţia şi dau efecte surprinzătoare. Printre cele mai utilizate aplicatii se numarã Pixel Bender (plugin pentru Photoshop) si Dr.Oste-aplicatie de sine stãtãtoare. Se utilizeazã inclusiv metoda lui Escher de dispunere a imaginilor în spirală.  Iată mai jos, câteva exemple personale (originalul si imaginea procesată).Câteva exemple de fotografii faine, dar și clipuri video puteti vedea AICI.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.