|
Palatul Culturii Iasi - imagine .jpeg (grad compresie - 99%) |
La ultimul workshop pe probleme tehnice la care am participat, în cadrul activităţilor de instruire desfăşurate de bloggerii din
filiala Iaşi a Kooperativei 2.0 s-a discutat si despre modul în care realizãm şi editãm fotografii pe blogurile noastre. Am hotãrât sã dezvolt puţin acest subiect, având în vedere cã subiectul este util tuturor fotografilor, mai ales celor începãtori. Mai întâi despre formatul "JPEG".
La începutul anilor 1990, ca urmare a expansiunii pe care o cunoscuse în acea perioadã fotografia digitalã, Organizația Internațională de Standardizare hotărăşte sã înfiinţeze un grup care sã punã ordine şi sã reglementeze acest domeniu de viitor. Grupul nou format s-a numit Joint Photographic Experts Group - grupul de lucru al experţilor în fotografie. Iniţialele grupului (JPEG) au dat şi numele primului format de imagine standardizat de cãtre organizaţia mondialã abilitatã.
|
Palatul Culturii Iasi - imagine .jpeg editatã si salvatã de mai multe ori |
Formatul JPEG face parte din categoria aşa numitelor formate "disipative" - pierd din calitate. Acestea sunt realizate pentru comprimarea cât mai eficientă a datelor, pe baza unui algoritm. Pentru cei interesaţi,
AICI pueti găsi toate standardele realizate de grupul JPEG de la înfiinţare şi pânã astãzi.
Marele avantaj al formatului JPEG (sau JPG) este cã poate fi comprimat destul de mult. Din acest motiv este utilizat foarte des pe Internet, oferind fotografii "de la acceptabile la foarte bune". Şi totuşi, în formatul JPEG chiar şi fotografiile de calitate sunt comprimate şi în funcţie de procentul de compresie pot fi "deteriorate" mai mult sau mai puţin.
Notã: Fotografiile comprimate în acest format "acumuleazã" pierderi la fiecare salvare. Păstraţi întotdeauna o fotografie în format "JPEG" originalã. Dacã editaţi fotografia şi apoi o salvaţi şi iar o editaţi - şi o salvaţi şi iar editaţi şi salvaţi... cu fiecare nouã salvare fotografia se deteriorează tot mai mult.
Consider cã cei care doresc o fotografie de calitate bunã pe Internet (pagini web, bloguri, galerii, etc) pot edita o fotografie în format "jpeg", cu latura mare de maxim 1024 pixeli, cu un grad compresie între 90-95% si care nu depãseste 300-400 kb.
|
Procesul de "degradare" al imaginii .jpeg la editare multiplã (animaţie) |
A fost realizat şi un format JPEG "nedegradabil" botezat
JPEG2000 (sau JP2), dar care este, deocamdatã, mai puţin utilizat.
În ceea ce priveşte editoarele cu care se pot edita rapid şi de bunã calitate imaginile în format JPEG (şi JPEG2000) recomand douã editoare gratuite (Home User) şi anume
Irfan View şi
Fast Stone Image Viewer.
|
Interfaţa Fast Sone Image Viewer |
|
Interfaţa operaţiune "save" în IrfanView |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.