marți, 6 decembrie 2016

Băile de la munte

Harghita Băi - vedere spre depresiune - blog FOTO+IDEEA
Harghita Băi - Vedere spre depresiune

Harghita Bãi se afla la o altitudine de 1250-1400 de metri pe creasta estică a masivului Harghita-Ciceu. Localitatea este situatã la o distantã de 21 km faţă de Miercurea Ciuc şi 42 de kilometri de Odorheiu Secuiesc. Beneficiind de anumite fenomene meteorologice specifice (efectul de bazin) iarna este aici lungã şi cu multã zãpadã. Zãpada ţine de obicei 4 luni şi atinge grosimi medii de 60-70 cm. Pârtiile sunt renumite pentru cei peste 80 de campioni naţionali care s-au antrenat aici.

Harghita Băi - partie de schi - blog FOTO+IDEEA
Harghita Băi - Una din pârtiile de schi din staţiune

Ceea ce atrage atenţia în Harghita Băi este relieful foarte divers pe o suprafaţă relativ mică de teren (câteva zeci de hectare). Trecerile sunt uneori surprinzătoare. Ajungi rapid de la o pârtie la alta. Urci, cobori... aluneci... foarte uşor.

Harghita Băi - partie de schi - blog FOTO-IDEEA
Harghita Băi - la capătul pârtiei de schi


Cândva Harghita Bãi era renumitã pentru trei lucruri: exploatarea mineralã de caolin, izvoarele de apã mineralã şi mofetele de aici. Mofetele sunt "emanaţii de hidrogen sulfurat care se degajã sub formã de gaz uscat şi bioxid de carbon". (definiţie extrasă dintr-un pliant de promovare al staţiunii)

Harghita Băi - zona cu mofete

Harghita Băi - partia de snowtubing - blog FOTO-IDEEA
Harghita Băi - la capătul pârtiei de snowtubing

Existã pârtii pentru schi coborâre, pentru schi fond şi biatlon, snowtubing şi sanie, patinoar şi alte amenajări pentru sporturi de iarnã. Sunt frecvente cursele de sãnii cu motor, competiţii cu atelaje canine şi sãnii trase de cai.


Se pot practica şi sporturi de varã ca de exemplu motocros şi ciclism montan, 

Parcul de aventură - Balu Park - blog FOTO-IDEEA
Parcul de aventură - Balu Park

Este de remarcat Parcul de aventurã Baloo (Balu). Aici existã opt trasee marcate cu diferite culori funcţie de dificultate. Copiii pot să-şi încerce abilităţile pe 2 trasee special amenajate. Existã şi un traseu pentru începãtori pe care toatã lumea trebuie sã-l parcurgã înainte de a trece la nivelele mai dificile. Existã şi un record în Parcul Balu şi anume tiroliana. Se spune cã are cel mai lung traseu de alunecare din Europa Centrală cu o lungime de aproape 1 Km (985 m).

Indiferent de anotimp este permis şi recomandat fotografiatul. Natura nealterată, localitatea, atmosfera şi numărul mare de turişti care practică sporturi de sezon oferă subiecte interesante, indiferent că eşti pasionat de portret, peisaj, instantanee sau documentare.

Am ilustrat postarea cu fotografii personale realizate în Harghita Bãi în luna februarie a anului 2014.

Harghita Băi - camping - blog FOTO-IDEEA
Harghita Băi - camping

Din loc în loc atrag atenţia elemente de arhitectură tradiţională secuiască

Harghita Băi - Poartă secuiască - blog FOTO-IDEEA
Harghita Băi - Poartă secuiască

Harghita Băi - pe pantele înzăpezite - blog FOTO-IDEEA
Harghita Băi - pe pantele înzăpezite

Un loc deosebit, mai puţin cunoscut care merită vizitat, încercat şi desigur... fotografiat.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.