duminică, 3 aprilie 2016

Curiozitãți cu fotografi si despre fotografii... !

Stiati cã !?
  • 250 de milioane de fotografii sunt postate pe Facebook zilnic. Multi fotografi, dom'le, multi ! Instagram vine puternic din urmã cu 40 de milioane de imagini pe zi, de pe dispozitive mobile ! In luna august a anului 2013, pe Facebook au fost postate, în medie, 350 de milioane de fotografii pe zi !  (sursa: iStockphoto)
  • In 2011, a avut loc în Olanda un concurs de fotografie sub numele "Wiki Loves Monuments" (Wiki iubeste monumentele). Asociatia Verenignig Wikimedia, filiala olandezã a Wikimedia Foundation Inc cu sediul în Florida (SUA) a fost unul din participantii la concurs si a înscris nu mai putin 168,208 de imagini în competitie. Incãrcarea imaginilor pe site-ul concursului a durat de la 1 Iulie 2011, pânã la 31 Septembrie 2011. Acesta este numãrul recod de fotografii înscris vreodatã într-un concurs de fotografie.  Au muncit ceva, nu glumã !
  • Una din cele mai mari fotografii din lume  (vezi nota din subsol !) are 365 de Gigapixeli si este o panoramã a vârfului Mont Blanc  Ea a fost realizată la o temperatură de -10 grade Celsius şi la o altitudine de 3.500 de metri de o echipă de fotografi condusă de Filippo Blengini (petapixel.com). Fotografia în mãrime naturalã poate fi vãzutã pe site-ul dedicat

  • Care parte a fetei tale consideri cã este mai expresivã ? Un studiu efectuat de doi cercetãtori de la  Wake Forest University a stabilit cã partea stângã a fetei este perceputã ca fiind mai plãcutã în fotografii, decât cea dreaptã posibil, spun cercetãtorii, din cauza faptului cã partea stângã exprimã mult mai accentuat emotiile noastre. (sursa: Science Daily)

Mumbai (Foto: Shutterstock)
  • Foto-jurnalistul Dilish Parekh din Mumbai, India detine cea mai mare colectie de camere foto din lume. Intr-o perioadã de peste 25 de ani, el a reusit sã colectioneze 4425 de camere foto (Leica, Rolliflexe, Canon, Nikon, Kodak, Zeiss, Linof, etc.). Cea mai veche dintre camere dateazã din 1906. "Camerele foto sunt viata mea" spune colectionarul care detine si o serie de aparate rare, realizate serii mici (mai putin de 1000 de exemplare). 
  • Intr-un sondaj efectuat anul trecut, 76% din britanici au fost vãzuti în stare de ebrietate în fotografiile în care apãreau. Intrebarea este : cel/cea care i-a fotografiat era treaz(ã) !?

  • Prima fotografie aerianã îi este atribuitã francezului Gaspar Felix Tournachon (1820-1910), cunoscut si sub pseudonimul Nadar. Era fotograf, caricaturist, jurnalist, romacier si pasionat al zborului cu balonul cu aer cald. Nadar era renuimit pentru portretele sale, dar si pentru o serie de alte realizãri "inovative" în vremea sa.
Portretul "rotativ" al lui Nadar. Circa 1865, Bibliothèque Nationale de France

Notã : Initial panorama vârfului Mont Blanc am trecut-o ca fiind cea mai mare panoramã din lume. Colegul meu de la CF Iasi, Cristian Gafitescu, îmi semnaleazã cã existã o altã fotografie mai mare ca cea prezentatã de mine. Fac corectura de rigoare si dau mai jos link-ul cãtre fotografia gen panoramã-360 care mi-a fost semnalatã. Este o fotografie realizatã în Sud-Estul Spaniei, ce surprinde un teren de golf pe malul mãrii. Probabil au dorit sã aibã detalii cu locurile unde s-ar putea perde mingea de golf pe terenul accidentat. Deci pe site-ul gigapan[dot]com AICI
Multumesc Cristian Gafitescu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.