duminică, 20 martie 2016

Grabnic si încremenit... în fotografii deosebite (V)

     Fotografia de miscare poate surprinde scene spectaculoase si poate îmbrãca douã forme:  fotografia care "îngheatã" momentul si fotografia care surprinde "miscarea". In primul caz, actiunea este imortalizatã în fotografie folosind un timp de expunere mic, pentru a imortaliza momentul, iar în cel de-al doilea caz, timpul de expunere este mare, se creeaza un efect de încetosare si acesta dã senzatia de miscare.

Imagine clarã. Miscarea "încremenitã". Senzatia de miscare slabã (timp expunere 1/160)
Imagine putin miscatã. Blur-ul dã senzatia de miscare, în comparatie cu imaginea de mai sus. (timp de expunere 1/125)

Nu întotdeauna este indicatã înghetarea totalã a miscarii subiectului întrucât, uneori, dispare senzatia de miscare, producându-se un efect opus celui urmãrit. Inghetarea miscãrii îti dã oferã imaginea subiectului, atitudinea sa, abilitãtile sale sau imaginea publicului spectator. De exemplu in fotografiile de mai jos :

Sticla e "fixatã" în aer !

Subiectul are o alurã frumoasã

Subiectul are  abilitãti deosebite

Idem, de remarcat atitudinea si concentrarea publicului.
Abilitãti ale subiectului, se remarcã atitudinea publicului.

Avionul pare "fixat" în aer, doar elicea pare cã se miscã
Un efect deosebit în cazul imortalizãrii miscãrii este efectul de <panning>. In acest caz, subiectul se aflã în miscare. Camera urmãreste subiectul si la "momentul culminant" se declanseazã. Pentru a realiza un efect de panning corect,  trebuie sã setezi aparatul pe  prioritatea de viteza si expunerea undeva intre 1/10   si 1/40, în functie de viteza subiectului, îndemânarea fotografului si intensitatea doritã a efectului.


Tirolianã (panning)
Sincronizarea 
Cel mai important aspect în fotografia de actiune este sincronizarea, adicã anticiparea momentului "culminant". Dacã declansarea se face prea devreme, nu este imortalizat momentul spectaculos în respectiva fotografie, iar dacã a fost facutã prea târziu, momentul de maximã importanta este ratat. Din aceastã cauza este important sã cunosti activitatea pe care vrei sã o surprinzi, pentru a putea anticipa momentele de maximã intensitate. 

Momentul decolãrii perfecte

Intelegerea momentului, cunoasterea propriului aparat, rãbdarea si atentia pot da fotografii frumoase si surprinzatoare precum în exemplele de AICI (photography.tutsplus.com ) si AICI  (smashingapps.com).

Pentru a identifica cea mai bunã pozitionare a camerei, înainte de începerea unui eveniment puteti studia locatia respectivã, tinând cont si de alti factori cum ar fi accesul pe care îl aveti fatã de subiect, fundalul si lumina.

Abilitãti nautice

Abiltãti hipice

Shake, shake signora


Picãturile de apã în miscare

Miscarea masinii si atmosfera de iarna sunt evidente datorita blur-ului.

Fotografiile de miscare sunt realizate în mod curent în aer liber, dar pot fi realizate fotografii deosebite si în interior.
De exemplu Aici (photographymad.com)  si Aici (diyphotography.com) 
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.