miercuri, 10 mai 2017

Filme despre fotografi



Am văzut zilele trecute un film documentar interesant realizat în 2014. Filmul se numeşte "Călugărul cu camera foto"  (Monk with a Camera) şi este povestea reală a unui european devenit călugăr tibetan.

Nicholas Vreeland (Fotografie aflată sub licenţa Wikimedia Commons).

Eroul principal, Nicholas (Nicky) Vreeland, născut în Elveţia, este nepotul cunoscutei editoare a revistei Vogue, Diana Vreeland. Nicholas a învăţat tainele fotografiei de la unul din fotografii renumiţi ai secolului XX, americanul Irving Penn. La un moment dat a părăsit viaţa lumească plină de privilegii pentru a deveni călugăr budist tibetan.  Viața sa s-a schimbat drastic când a întâlnit un maestru tibetan renumit, unul dintre profesorii lui Dalai Lama. Curând după aceea, a renunțat la viața sa plină de farmec pentru a trăi într-o mănăstire din India, unde a studiat budismul timp de paisprezece ani.

Printr-o întorsătură ironică a soartei, Nicholas a revenit la fotografie pentru a-i ajuta pe colegii săi călugări să-și reconstruiască mănăstirea. Recent, Dalai Lama la desemnat pe Nicholas ca stareț al mănăstirii. El devine astfel primul occidental în istoria budistă tibetană, care ajunge într-o astfel de poziţie înaltă, foarte apreciată.

Astăzi Vreeland își petrece jumătate din timp în Mănăstirea Rato din India, iar cealaltă jumătate în Statele Unite, unde este directorul Centrului Tibetan Kunkhyab Thardo Ling, cel mai vechi centru budist tibetan din New York.

Trailer-ul oficial al filmului "Monk with a Camera" poate fi văzut AICI



O expoziție itinerantã cu douăzeci de fotografii ale lui Vreeland a călătorit în douăsprezece orașe din întreaga lume și a strâns fonduri pentru a permite reconstruirea mănăstirii Rato din India unde Nicky este astăzi stareţ.

Fotografii ale călugărului-fotograf pot fi admirate pe website-ul său personal aflat AICI .
De asemenea există un website al Fundaţiei Rato unde sunt prezentate detalii despre expoziţie şi modalităţile prin care se pot face donaţii.

Tot acum vreau să amintesc despre un alt film documentar interesant pe care îl recomand pasionaţilor de fotografie şi nu numai lor. Este vorba de filmul "Smash His Camera" (Distrugeţi-i aparatul). Este un film documentar frumos care îl are ca erou pe Ron Gallela supranumit şi "Regele paparazzilor". Gallela este cunoscut prin colecţia impresionantã de fotografii ale celor mai cunoscute personalităţi şi vedete din lumea muzicii şi a filmului, din a II-a parte a sec XX, dar mai ales pentru obsesia sa pentru Jacqueline Kennedy Onassis, fosta soţie a preşedintelui american J.F. Kennedy.

Afisul filmului

Îţi recomand cu căldură să cauţi şi să vezi aceste două filme documentare despre fotografi. Vei avea o imagine foto-filmată a istoriei noastre contemporane. Iar dacã vrei sã schimbi lumea în care trãieşti cu fotografia ta vei afla care sunt calitãţile şi abilitãţile de care ai nevoie. 

Să auzim numai de bine.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.