joi, 27 aprilie 2017

Mănăstirea-fortăreață din centrul orașului

Turnul Goliei - blog FOTO-IDEEA
Turnul Goliei
Circula o poveste cum cã târgul fusese iarăşi atacat de tătari care au dat foc şi au distrus clădirile. Au distrus şi casa unui gospodar, pe care l-au ucis împreună cu soţia lui. Dar fiica lor a fugit şi s-a ascuns în cimitir sub lespedea unui mormânt și așa a scăpat. Şi a jurat mai apoi fata să nu se mărite decât cu acela care îi va construi un adăpost trainic ce va putea face față unui nou atac al cotropitorilor. 

Tablou votiv - mãnãstirea Golia - blog FOTO-IDEEA
Tablou votiv


Legenda spune că un tânăr boier pe nume Ioan a auzit această istorie şi cucerit de frumuseţea Anei a pornit sã construiascã un aşezământ aşa cum dorea cea pe care voia să și-o facă mireasã.
Se întâmpla în a doua jumătate a secolului al XVI-lea iar tânărul, ctitorul aşezământului mănăstiresc era marele logofăt Ioan Golâi alãturi, lesne de înțeles, de soţia sa Ana. 

Mãnãstirea Golia - Zidul si unul din turnurile de colţ - blog FOTO-IDEEA
Mãnãstirea Golia - Zidul si unul din turnurile de colţ


În vremea lui Ierimia Movilă biserica și mănăstirea au fost refăcute și închinate Mănăstirii Vatoped de la Muntele Athos.

Biserica mãnãstirii Golia - blog FOTO-IDEEA
Biserica mãnãstirii Golia


Mănăstirea Golia este situată la limita de nord-est a Iaşului medieval şi apare ca o fortăreaţă puternică, cu ziduri şi turnuri de incinta şi cu  porţi mari din lemn întărite cu metal, la intrare.  Biserica mănăstirii are hramul "Înălţarea Domnului". Detalii despre acest monument istoric puteţi găsi în multe locuri pe Internet. (de ex. AICI). Arhitectura mănăstirii, care este şi un puternic centru cultural, reprezintă o îmbinare a stilurilor vechi moldovenesc, baroc și bizantin. Mai multe amănunte AICI.

Biserica Golia - interior (anul 2000) - blog FOTO-IDEEA
Biserica Golia - interior (anul 2000)


Ansamblul de la Golia este un subiect frumos şi interesant pentru pasionaţii de fotografie. Am fotografiat de multe ori aici şi , totodată, am realizat şi expus până acum, împreună cu colegii de la Clubul Fotografilor Iaşi, o expoziţie colectivã de fotografie, găzduitã de turnul-clopotniţă. 

Expozitie de fotografie - Vernisaj în Turnul Goliei - blog FOTO-IDEEA
Expozitie de fotografie - Vernisaj în Turnul Goliei


Iată care sunt, în afară de biserică, elementele arhitectonice ce atrag atenţia şi din punct de vedere al fotografului:
  • Turnul-clopotniţă cunoscut şi ca "Turnul Goliei" se află la intrare, are o înălţime de 29 de metri şi este una dintre cele mai importante construcţii medievale din Iaşi. Turnul oferã o imagine panoramicã fainã a zonei de sud-sud-est a oraşului.

Vedere din turnul Goliei spre zona de sud-est a orașului Iași - blog FOTO-IDEEA
Vedere din turnul Goliei spre zona de sud-est a orașului Iași


  • Zidul ce înconjoară mănăstirea este prevăzut la colțuri cu turle, are o înălțime de 9 m și o grosime de peste 1 m,  cu un brâu de sprijin în interior, pe care cândva se patrula. 


Casa cu coloane unde a locuit Ion Creangã - blog FOTO-IDEEA
Casa cu coloane unde a locuit Ion Creangã
  • Casa cu coloane din  curtea mănăstirii, unde a locuit temporar și Ion Creangă cât a fost diacon la biserică.  Scriitorul a fost condamnat de mai marii clerului pentru că a utilizat puşca, trãgând în ciorile ce-şi făceau veacul pe turla bisericii

Golia - Casa cu coloane - Bustul lui Ion Creangã - blog FOTO-IDEEA
Golia - Casa cu coloane - Bustul lui Ion Creangã

  • Casa apelor cu cișmeaua de la intrare din vremea lui Alexandru Moruzi. Cişmeaua a făcut parte din prima reţea de alimentare cu apă a "dulcelui târg al Iesilor" 


Golia - Casa apelor cu cișmeaua - blog FOTO-IDEEA
Golia - Casa apelor cu cișmeaua


Dacă eşti un fotograf pasionat de istorie ai ce vedea şi auzi la Golia. Dar ai şi multe subiecte de fotografiat, aşa că te încurajez să o vizitezi dacă eşti în trecere prin Iaşi. Iar dacă eşti din Iaşi merita să o revezi. 



Golia - Clopotele din turnul de la intrare - blog FOTO-IDEEA
Golia - Clopotele din turnul de la intrare

Golia - Vedere din curtea interioarã a mãnãstirii - blog FOTO-IDEEA
Golia - Vedere din curtea interioarã a mãnãstirii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.