marți, 26 noiembrie 2019

Subiect foto: Biserica bulgară de fier - Istanbul

Biserica Sfântul Ştefan a fost ridicată în secolul al 19-lea de comunitatea bulgară din Istanbul, pe locul unei biserici de lemn distruse într-un incendiu.
Clădirea a fost realizată din secţiuni metalice prefabricate, aduse din Austria. Greutatea totală a segmentelor este de 500 de tone. De aceea este cunoscută şi sub numele de Biserica bulgară de Fier.
Biserica este bogat ornamentată fiind construită sub formă de cruce, cu trei domuri. Altarul este îndreptat spre Cornul de Aur şi are o clopotniţă cu o înălţime de 40 de metri, cu 6 clopote turnate în Yaroslavl (Rusia). Acestea se afla deasupra pronaosului.

Citesc pe net că biserica Sfântul Ştefan a fost produsul unui experiment al secolului XIX în care se executau biserici din fier, făcute din prefabricate. Britanicii, care au inventat fierul ondulat în 1829, au fabricat biserici de fier mobile, care puteau fi trimise în coloniile îndepărtate precum cele din Australia. Inginerul francez Gustave Eiffel, proiectantul celebrului Tour Eiffel, a făcut design-ul pentru o serie de clădiri şi câteva biserici care au fost trimise în Filipine şi Peru. Şi hotelul Traian din Iaşi este construit tot pe o structură metalică. În zilele noastre, biserica Sf. Ştefan este una dintre puţinele biserici de fier, prefabricate, care mai există în lume.













Un comentariu:

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.