sâmbătă, 30 noiembrie 2019

Subiecte pentru fotografiile tale: "Sfânta Înţelepciune" - Istanbul

A fost ridicată de Constantin cel Mare în anul 325, a trecut prin mai multe incendii şi a fost reconstruita pentru a fi cea mai mare bazilică din lume.  Se spune că, pentru a ridica biserica Sfântă Sofia,  împăratul Justinian  a folosit o sumă echivalentă cu trei venituri anuale ale Imperiului Bizantin. Iar după finalizarea ei, la capătul a doar 5 (cinci!) ani (532-537), împăratul  ar fi exclamat: „Solomoane, te-am întrecut!” (Referindu-se la Templul lui Solomon din Ierusalim). 




Sistemul de susţinere al cupolei centrale a catedralei a devenit o capodoperă arhitecturală a timpului. Decoraţiunile au rezistat de-a lungul mai multor secole, deosebindu-se printr-un lux nemaipomenit (mozaic de aur pe duşumea, coloane verzi din jasp, aduse din templul zeiţei Artemis din Efes).  Pereţii templului erau înfrumuseţaţi cu mozaic, imagini şi ornamente). 



A fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, iar astăzi este muzeu.  Este considerate gloria Imperiului Bizantin şi clădirea ce simbolizează trecerea de la cultura europeană la cea oriental. Are o cupolă înaltă de 55 de metri şi a fost cea mai mare construcție din lume (cu excepția piramidelor din Egipt) timp de o mie de ani.



Există o serie de legende legate de bazilică. Icoanele lui Isus şi ale Sfintei Maria, care au fost acoperite de musulmani după 1453, sunt astăzi curăţate şi pot fi admirate, alături de o serie de inscripţii arabe. Construcţia este impresionantă. Mergeţi, vedeţi şi admiraţi Aya Sophia (Sfânta Înţelepciune) aşa cum este acum.  În anul 2018, Curtea Supremă din Turcia a respins o cerere înaintată de o asociaţie care cerea ca Hagia Sophia să fie deschisă pentru rugăciuni musulmane.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.