joi, 16 februarie 2017

Fotograf în "oraşul de sus"

Bergamo - Citta Alta - la ceas de searã - blog FOTO-IDEEA
Bergamo - Citta Alta - la ceas de searã
 
Bergamo este un oraș situat în nordul Italiei, în provincia Lombardia,, la aproximativ 40 km est de Milano. Putinã lume vorbeşte despre Bergamo. Citind despre istoria oraşului îţi dai seama cã acesta a stat mereu în umbra oraşului Milano în a cãrui zonã periurbanã se aflã şi astãzi. Aici se găseşte Aeroportul Internațional Orio al Serio, care deservește piața aero low-cost a orașului Milano. Singură perioadã ne-milanezã a durat circa 400 de ani (sec.15-sec.19) şi a însemnat controlul localităţii de cãtre Republica veneţiana. În aceastã perioadã a fost construit zidul veneţian care rezista şi astăzi pe o lungime mai mare de 6 km.

Am citit şi este uşor de remarcat în Bergamo faptul cã arhitectura şi clãdirile nu au fost afectate de distrugeri (nici în cel de-al doilea Război Mondial) astfel încât atmosfera "veche" - aerul medieval se pãstreazã în multe zone ale oraşului. 

Bergamo - Oraşul de jos - oraşul de sus - blog FOTO-IDEEA
Bergamo - Oraşul de jos - oraşul de sus


Bergamo este împărțit în două zone: zona mai nouã situatã în partea de jos şi partea veche situatã pe colinã. Cele douã sunt legate printr-un funicular. Exceptând funicularul imaginea este asemãnãtoare celei a Sighişoarei noastre.

Acum mã voi referi doar la partea de sus a oraşului botezatã Citta Alta. Zona este foarte frumoasã şi obiectivele istorice numeroase. Fotografiatul este o provocare având în vedere strãzile înguste şi locurile mai slab luminate. Cu excepţia piaţetelor unde lumina are loc sã "se desfăşoare", în rest ai parte de un joc permanent de lumini şi umbre, de siluete, forme şi texturi. Asta presupune, reglaje, cãutarea de unghiuri şi puncte de staţie şi nu în cele din urmã de... rãbdare. Turiştii sunt mulţi chiar şi în extrasezon, iar pe micile străduţe circulã autoturisme.

Iatã câteva puncte de reper ce meritã atenţie în cazul în care te decizi sã vizitezi "oraşul de sus/citta alta"

Piazza Vecchia - Vedere spre Palazzo della Ragione si Turnul Civic - blog FOTO-IDEEA
Piazza Vecchia - Vedere spre Palazzo della Ragione si Turnul Civic

  • Piazza Vecchia este una din atracţiile oraşului pe care arhitectul Le Corbusier o numea "cea mai frumoasã piaţă a Europei." În mijlocul acestei pieţe se aflã Fântâna Contarini din marmurã albã (1780).

Piazza Vecchia - Vedere spre Biblioteca Civicã - blog FOTO-IDEEA
Piazza Vecchia - Vedere spre Biblioteca Civicã


Turnul Bisericii Santa Maria Maggiore - blog FOTO-IDEEA
Turnul Bisericii Santa Maria Maggiore

  • Palazzo della Ragione - fostul sediu administrativ al orașului (construit în sec. 12). Este cea mai veche Primãrie atestatã din Italia.
  • Turnul Civic (Torre Civica sau Campanone) are 53 de metri. Era un punct de orientare pentru călători şi de avertizare (cu ajutorul clopotului) a locuitorilor oraşului.
  • Biblioteca Civică sau Palazzo Nuovo (sec. 17)- găzduieşte manuscrise și cărți numeroase, opere ale unor scriitori şi compozitori italieni (Tasso, Dante, Donizetti, etc)

Cappella Colleoni - blog FOTO-IDEEA
Cappella Colleoni

  • Cappella Colleoni -  bijuterie a Renașterii lombarde (sec. 15)

Biserica Santa Maria Maggiore - blog FOTO-IDEEA
Biserica Santa Maria Maggiore


  • Biserica Santa Maria Maggiore este considerată cel mai important monument al orașului Bergamo. Construcția a început în 1137 şi a durat 50 de ani. 
  • Domul din Bergamo - este situat în apropierea bisericii Santa Maria Maggiore și a Palatului Della Ragione. Este construit în sec. 15,

Domul din Bergamo - blog FOTO-IDEEA
Domul din Bergamo


Foarte frumoase sunt şi vechile strãzi pietruite ale "oraşului de sus" străjuite de magazine, restaurante şi cafenele. Cu alte cuvinte un oraş frumos care m-a cucerit şi unde mi-ar place să locuiesc.

Stradã în Citta Alta - blog FOTO-IDEEA
Stradã în Citta Alta


Dacã aveţi posibilitatea vã recomand sã-l vizitaţi.
Nu veţi regreta !

S-auzim numai de bine !

Stradã în Citta Alta - blog FOTO-IDEEA
Stradã în Citta Alta




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.