marți, 8 noiembrie 2016

Fotograf în Bucovina. Mãnãstirea Dragomirna.

Mãnãstirea Dragomirna
Mãnãstirea Dragomirna - Intrarea

Printre dealuri molcome acoperite cu pãduri dese de brad şi stejar la 12 km de Suceava se aflã o mãnãstire trainicã precum o micã cetate. Este Mãnãstirea Dragomirna, locul unde îmi povestea mama cã venea adesea, copil fiind, doar trecând dealul prin pãdure, dinspre Serbăuţi şi Călineşti.  Istoria mãnãstirii începe în anul 1602 cu construirea bisericii mici din cimitir.

Mãnãstirea Dragomirna -biserica micã
Mãnãstirea Dragomirna - Biserica micã din cimitir

Mãnãstirea Dragomirna - Intrarea
Mãnãstirea Dragomirna - Intrarea

Arhimandritul Anastasie Crimca vine la conducerea Bisericii Ortodoxe din Moldova mai întâi ca episcop de Roman (1606-1608) și apoi ca mitropolit al Moldovei, cu reședința în Suceava (1608-1617, 1619-1629). Însuflețit de dorința de a mări vechiul schit de lemn, Anastasie Crimca a zidit biserica mare a Mănăstirii Dragomirna, cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh", una dintre cele mai de seamă creații arhitectonice ale Evului Mediu românesc.

Mãnãstirea Dragomirna - curtea interioarã
Mãnãstirea Dragomirna - curtea interioarã


Mãnãstirea Dragomirna - curtea interioarã
Mãnãstirea Dragomirna - curtea interioarã


Ca urmare a vremurilor tulburi,  în anul 1627 domnitorul Miron Barnovschi-Movilă (1626-1629, 1633) a înconjurat Biserica mare cu ziduri de apărare masive și înalte. Mănăstirea a căpătat astfel aspectul unei fortărețe, având la colțuri patru turnuri de apărare, iar la mijlocul laturii sudice un turn-clopotniță înalt.

Ansamblul mãnãstiresc este impresionant prin zidurile masive, dar şi prin zvelteţe şi prin înălţimea turlei bisericii a cãrei înălţime totalã pânã la vârful crucii atinge 42 de metri. Este cea mai înaltã bisericã din România si unii spun chiar, cã din întreaga lume ortodoxã

Mãnãstirea Dragomirna - Biserica Mare
Biserica Mãnãstirii Dragomirna - crucea de pe turlã atinge 42 de metri

Muzeul Mãnãstirii Dragomirna adăposteşte mãrturii de preţ ale civilizaţiei medievale româneşti, broderii, ferecãturi de cărţi din argint aurit, cruci sculptate în lemn de abanos şi cedru, veşminte cu fir de aur şi  argint pe mãtase, etc.

Muzeul Mãnãstirii Dragomirna
Muzeul Mãnãstirii Dragomirna
Dacã vã aflaţi în zona oraşului Suceava meritã sã vã abateţi pe la Mãnãstirea Dragomirna cãci aveţi ce vedea şi fotografia. Am înserat în text câteva fotografii personale pe care le-am realizat în vizită pe care am fãcut-o la Dragomirna în luna august a acestui,an.

FOTO-IDEEA: Câteva idei legate de fotografierea în mãnãstiri 

1. Încearcã sã afli regulile de ordine interioarã ale aşezământului monahal (ce, unde, când poti fotografia!?)
2. Fii liniştit şi respectuos. Unii nu au venit doar în vizită şi pentru fotografiat!
3. Încadrează, apasă declanşatorul şi deplasează-te.
4. Fii atent la setãri când fotografiezi la interior (ISO mare, diafragmã larg deschisã, vitezã de declanşare potrivitã). Bisericile nu oferã foarte multã luminã în interior. În unele cazuri fotografiatul este interzis sau costã.
5. Gãseşte unghiuri inedite care sã permitã o încadrare cât mai completã. "Umple" cadrul.

Mãnãstirea Dragomirna - pe ziduri
Mãnãstirea Dragomirna -  pe ziduri


Mãnãstirea Dragomirna - de pe ziduri
Mãnãstirea Dragomirna -  de pe ziduri

Călătorie plăcută în nordul Moldovei, lumină bună si mult succes la fotografiat.

 

2 comentarii:

 1. Anonim8/11/16

  Mulțumim pentru informații. Alte cadre de la Dragomirna: http://fotovtcris.wordpress.com/2015/04/15/manastirea-dragomirna/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte frumoase cadre Domnule Profesor. Mitocul Dragomirnei, un loc mai putin cunoscut, dar care merita vizitat. Multumesc frumos pentru interventie!

   Ștergere

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.