joi, 10 noiembrie 2016

Donald Trump şi fotografia "pi digeaba"

Gage Skidmore - Donald Trump (Creative Common license)
Gage Skidmore - Donald Trump (Creative Common license)
Zilele trecute mã documentam pentru o nouã postare şi dau din întâmplare peste o poveste cu fotografii, legatã de perioada alegerilor pentru preşedenţia Statelor Unite ale Americii.
Recunosc faptul că nu nu am dat niciodatã o atenţie deosebitã unui anumit gen de fotografie şi anume aşa numita <fotografie politică>. Asta şi din cauza faptului cã nu dau prea mulţi bani pe subiectele "în viaţă", cel puţin de la noi, ale unei astfel de imagini. Dar iatã că am aflat o serie de lucruri interesante.

Gage Skidmore - Hillary Clinton (Creative Common license)
Gage Skidmore - Hillary Clinton (Creative Common license)
Povestea pe care vreau sã o spun aici este a unui student în vârstă de 22 de ani de la Universitatea din Arizona care a fãcut şi face valuri în lumea fotografiei politice americane. Numele lui este Gage Skidmore  și ați văzut, probabil, multe din fotografiile sale, fără să ştiţi. El a realizat și a publicat mii de fotografii cu aproape fiecare candidat la președinția UŞA de-a lungul ultimilor ani, Sub licență Creative Commons fotografiile sale sunt utilizate de către mass-media și chiar de către politicienii înșiși.

Gage Skidmore a început să-şi realizeze fotografiile în anul 2009 și de atunci a participat şi fotografiat la sute de evenimente politice pe întreg teritoriul Statelor Unite incluzând mitinguri politice, conferințe, convenții, evenimente speciale, colectãri de fonduri și sesiuni foto de portret pentru zeci de clienți. Skidmore a fost inclus şi avizat ca membru al Grupului de Presã al Casei Albe (White House Press Pool) şi a participat la douã campanii pentru alegerile prezidențiale americane. Articolul despre Gage Skidmore, care are ca pasiune "fotografia politicã" îl puteţi gãsi AICI.

Iasi - 24 ianuarie 2013 (Piata Unirii)
Vitrina cu politicieni - Iasi (2013)
 
Dan Diaconescu (PPDD) - "Oglinda" TV
Dan Diaconescu (PPDD) - "Oglinda" TV
"Creative Commons este un vehicul care permite ca fotografiile mele să fie difuzate cu ușurință", spune Skidmore. "Associated Press şi Getty vor fi întotdeauna o sursã de fotografii pentru marile agenţii de presã ca CNN sau Wall Street Journal, dar site-urile mici şi blogurile nu vor plãti niciodatã prea mult pentru a avea astfel de imagini. Prefer sã le ofer fotografiile mele gratis, beneficiind în schimb de recunoaştere şi promovare", mai spune tânãrul fotograf

Iurie Leanca - Prim Ministru Republica Moldova
Iurie Leancă - fost Prim Ministru în Republica Moldova (2014)

Ce este licenţa "creative commnos"!? Acest tip de licenţă permite fotografului să-și păstreze drepturile de autor în timp ce oferã altor persoane dreptul sã copieze, să distribuie și să utilizeze imaginea în cauzã, dacã utilizarea nu se face în scop comercial. Licenţele Creative Commons funcționează peste tot în lume și sunt valabile atâta timp cât sunt recunoscute drepturilor de autor.

Am cãutat în arhiva personalã "fotografii politice" pe care le-am realizat în România ultimilor ani, dar si în Republica Moldova. Am gãsit câteva şi cu aceastã ocazie am aflat cã şi "fotografiile politice" realizate prin editare, ca de exemplu cele incluse în această postare pot fi expuse sub licenţa Creative Commons. Dacã vã intereseazã fotografiile mele "politice", le puteţi folosi cu rugãmintea de a preciza alãturi numele autorului, adicã al meu. În grupajul de fotografii am inclus şi douã imagini din zona politicã basarabeanã. Dacă rămâneam în politica româneascã, riscam sã ofer doar o colectie de "penali"-zati. Asta e viata! S-auzim de bine! 

Mihail Formuzal - fost başkan al Găgăuziei - Republica Moldova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.