sâmbătă, 11 iunie 2016

Cât de "profundã" este fotografia ta


Aţi auzit poate, de multe ori, această expresie: "aceastã imagine nu are profunzime". Dacã eşti începãtor nu prea pricepi cum vine treaba!? Ce profunzime poate sã aibă o fotografie cu douã dimensiuni!? E planã şi gata. E drept că te poţi gândi la fotografiile tridimensionale despre care o să povestim altă dată. Dar nu, nu despre asta e vorba. Fotografia poate induce  Fotografia poate sugera.

Dacă înveţi şi ştii să dai profunzime unei imagini atunci faci două lucruri:
  • găseşti o modalitate prin care creezi o senzaţie de adâncime într-o imagine;
  • reuşeşti să defineşti în ochii privitorului relaţia  spaţială între obiectele surprinse în cadrul tău

Privitorul reuşeşte să perceapă exact poziţia, unul faţă de altul, a elementelor componente, dar şi a raportului intre dimensiunile acestora.

Această ultimă "facilitate" reprezintă una din "ghiduşiile" prin care fotografia poate distorsiona şi manipula realitatea. 

Am primit într-un email, de la craftsy.com,  o serie de sfaturi cu privire la modul în care poţi fi "mai profund"în imaginile pe care le realizezi. Le descriu mai jos, cu aplicare pe câteva fotografii personale.


Sfat 1: Foloseşte liniile directoare

Una dintre cele mai simple modalităţi de a introduce perspectivă în fotografiile pe care le faci este utilizarea liniilor directoare (leading lines în engleză). Acestea sunt linii reale sau sugerate, într-o fotografie, care conduc ochii privitorului spre un anumit punct din imagine sau chiar în afara acesteia. Atunci când ochiul este purtat spre interiorul fotografiei, liniile directoare creează o senzaţie de profunzime.
Sfat 2: Include elemente din prim-plan

Includerea în compunerea cadrului a mai multor elemente aflate în apropierea punctului de staţie va crea o senzaţie de adâncime, punctul/punctele de interes aflându-se undeva în depărtare, înapoia elementelor de prim-plan. Aceasta este o soluţie bună atunci când se realizează peisaje, dar pot fi folosite și în cityscapes sau fotografia de stradă.

 
Sfat 3: Elemente de suprapunere

Atunci când fotografiezi o scenă cu diferite obiecte aflate în planuri relativ apropiate, obiectele care sunt mai aproape de obiectiv le obstrucţionează pe cele care sunt mai departe. Privitorul înţelege că obiectul parțial obstrucţionat se află în spatele obiectului pe care îl vede în totalitate.

Sfat 4: Privește în sus (sau în jos)

Dacă eşti înconjurat de clădiri înalte sau copaci, atunci priveşte în sus. Liniile naturale formate de zidurile clădirilor sau de trunchiul  copacilor vor atrage ochiul privitorului în sus, creând un sentiment de înălțime și adâncime. Acelaşi lucru poate fi realizat dacă te afli într-o curte interioară îngustă sau într-un defileu, focusand spre partea superioară a acestora.

Sfat 5: Creazã o perspectivă forțată

Aşa cum spuneam, această metodă poate fi utilizată pentru a denatura realitatea. Această tehnică folosește iluzia optică pentru a face un obiect să apară mai departe, mai aproape, mai mare sau mai mic decât este în realitate. Ea manipulează percepţia vizuală prin utilizarea obiectelor scalate și corelația dintre acestea și punctul de staţie utilizat.

Dacă vrei să faci fotografii reuşite, ideea de a conferi profunzime fotografiei tale trebuie luată în considerare, mai ales cã modalităţile de realizare nu sunt foarte complicate.

Așa că, înainte de a face următoarea fotografie, stai câteva secunde să vezi dacă poţi găsi linii directoare, sau vezi dacă poţi adăuga elemente din prim-plan. Aruncă o privire în sus dacă eşti pe sol, sau în jos dacă te afli la înălţime. Toate astea dacă vrei să adăugi adâncime fotografiei tale. Sau ia în calcul ultimul sfat dacă doreşti să denaturezi realitatea un pic.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.