luni, 6 septembrie 2021

Șinca Veche - Biserica rupestrã

 Prima atestare arheologică a localităţii Șinca Veche datează din epoca neolitică.  În perioada romanã pe aici trecea „Drumul Roman” care lega Râşnovul (Cumidava) de Dacia Superioară.

Protecţia de lemn a pereţilor bisericii

 

Cunoscut mai mult sub denumirea de "Templul Ursitelor", se bănuieşte că locaşul de cult din Şinca Veche ar fi aparţinut aceleiaşi civilizaţii care a întemeiat "Templul Alb" din Insula Şerpilor.


                                                        Spre intrarea în bisericã
 

Şinca a fost o localitate la graniţa între România şi Imperiul Habsburgic şi datorită acestui fapt a avut o istorie mai complicată, influenţată de comunităţile care s-au perindat în timp pe aici. 

                                                            Imagine din interior
 

Perioada înfiinţării mănăstirii rupestre nu a putut fi stabilită cu precizie. Versiunea acceptată că an al apariţiei aminteşte anul 1742, moment când bisericile ortodoxe sunt interzise. Există şi păreri care spun că mănăstirea există de câteva mii de ani, având origini dacice său mult mai vechi.

                      urla bisericii (sãpatã din interior) cu fereastra ce lumineazã altarul
 

Prima atestare documentară datează dIn anul 1789, când pastorul reformat din Făgăraş scria despre mănăstire: "Mănăstirea este tăiată în întregime în piatră de carieră şi deci nu are acoperiş. Este săpată cu pricepere, cu o muncă uriaşă, demnă de mirare. Ferestrele sunt tăiate lateral, atât de înguste încât călugării când slujesc se plimba cu cărţile după razele soarelui".

                                            Fereastrã într-un perete interior
 

Istoricii spun că templul este unic în lume. A fost folosit ca loc de refugiu şi rugăciune de către călugării ardeleni hăituiţi în timpul reginei Maria Tereza în anii 1700, pentru a trece la catolicism. Turla bisericii a fost ridicată din interior, prin cioplire în gresia moale, iar prin fereastra de sus  raza de lumină răzbate exact până în altar. Turnul interior, pe unde intră lumina zilei, este înalt de 10 metri şi seamănă cu o turlă fără acoperiş. Tradiţia populară spune că pe acolo coboară energiile astrale şi că dedesubt, în pământ, ar exista un tunel de comunicare până la Cetatea Râşnovului. 

                                                            Verere din interior
 

Pe dealul Pleşu, pe care este construit Templul Ursitelor, tinerii din zona aruncă, din cele mai vechi timpuri, o roată pe care leagă paie cărora le dau foc. Se crede că astfel îşi vor afla ursita şi se vor căsători până la sfârşitul anului. Tradiţia se respectă de trei ori pe an, la sărbători, (de Sfântul Gheorghe, la Lăsata Secului, înainte de Paşti şi la Schimbarea la Faţă a Domnului). Alte informaţii aici .

S-auzim numai de bine.

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.