vineri, 2 iunie 2017

Dansatorul şi fotograful

Am văzut astãzi un film documentar foarte frumos şi interesant. Filmul se numeşte "Dansatorul" este regizat de Steven Cantor şi a fost realizat în anul 2016.
Filmul descrie  o perioadã din viaţa tânărului dansator ucrainean Sergei Polunin, extrem de talentat, dar care este considerat un "bad boy" al baletului mondial contemporan. Filmul este impresionant şi vi-l recomand cu cãldurã.

Serghei Polunin
Serghei Polunin (sursa : danceworks[.]net)


Detalii despre Sergei Polunin, considerat un nou "fenomenal" Rudolf Nureyev, puteţi afla şi de AICI.  

Interesant este că viaţa balerinului ucrainean a ajuns cunoscută şi a devenit subiect de film după ce a ieşit pe piaţã un scurt videoclip realizat de către cunoscutul fotograf şi regizor american David LaChapelle .

Videoclipul care durează aproximativ 4 minute se numeşte - Sergei Polunin, "Take Me to Church" by Hozier şi îl puteţi vedea mai jos.




David LaChapelle este renumit pentru portretele numeroase pe care le-a realizat unor cunoscute vedete, în perioada 1980-2006. Cele mai multe imagini le-a publicat în "Interview Magazine", publicaţie recunoscută ca pivot al culturii pop în perioada respectivã. În anul 1980 l-a cunoscut pe Andy Warhol, care i-a oferit un post de fotograf la revista mai sus pomenită. Portretele publicate au atras curând atenţia asupra sa. Fotografiile lui LaChapelle au fost publicate şi în alte reviste cum sunt: The New York Times, The Face, Vanity Fair, Vogue Paris, Vogue Italia, GQ și Details. A excelat şi ca regizor de filme documentare şi de scurt-metraj.

David LaChapelle
David LaChapelle (sursa Wikipedia)

Într-o postare mai veche am prezentat o listã cu foto-proiecte ce au ca subiect dansul.

Viaţa dansatorilor, dar mai ales a balerinilor şi munca lor intensă într-o perioadă scurtă de timp este un subiect interesant şi ideea de a surprinde pe peliculă o astfel de poveste  a fost întotdeauna o provocare pentru regizori de film şi uneori pentru fotografi. Imaginea care să imortalizeze mişcarea şi efortul este uneori greu de realizat, în acest caz filmul fiind mai eficient şi relativ uşor de realizat.

Dansatorul si fotograful - Efortul de a fi perfect - blog fOTO-IDEEA
Efortul de a fi perfect

Dansatorul si fotograful - Primii paşi în dans conteazã - blog FOTO-IDEEA
Primii paşi în dans conteazã


Am postat câteva fotografii personale din lumea spectaculoasă a baletului. Am încercat să pun în evidentă forma corpului şi atitudinea dansatorilor aflaţi în plin efort. Nu este foarte simplu să surprinzi astfel de instantanee şi ideal este să să te afla pentru o perioadă mai mare de timp în apropierea acestor eroi 
frumoşi, care "ard" repede în scurta perioadã de activitate.  

Dansatorul si Fotograful - Dansul în cuplu - blog FOTO-IDEEA
Dansul în cuplu

Dansatorul si Fotograful - Prim solista - blog FOTO-IDEEA
Prim-solistã


"Baletul este o formă perfect geometrică. Balerinele sunt geometriile perfecte ale Creatorului." spunea Albert Einstein

Dansatorul şi fotograful - Repetiţie la Scala din Milano - blog FOTO-IDEEA
Repetiţie la Scala din Milano

Dansatorul şi fotograful - Graţie şi eleganţã - blog FOTO-IDEEA
Graţie şi eleganţã

Să auzim numai de bine.


2 comentarii:

  1. Buna,imi doresc foarte mult sa vad acest film însă nu.l gasesc niciunde,nu ruleaza la nici un cinema,ma puteti ajuta va rog cu ceva informatii? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Din pacate, fiind vorba de un documentar (e drept de lung metraj) nu cred ca filmul va rula in cinematografele noastre. A fost prezent la Bucharest International Dance Film Festival, in septembrie, dar atat. Eu am avut norocul sa-l vad pe postul HBO si, deocamdata, mi se pare singurul mod d a-l vedea gratuit. Urmariti canalul HBO, care obisnuieste sa reia fimele de 2-3 ori de-a lungul unui an. Alta varianta, dar pe bani, este sa achizitionati DVD-ul sau sa-l vizionati pe Amazon - https://www.amazon.co.uk/Dancer-Sergei-Polunin/dp/B0745HPLZS

      Ștergere

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.