vineri, 10 martie 2017

Foto-filozofie orientalã

De ceva vreme, de când a plecat în Asia, prietenul Eric Kim a schimbat registrul ideilor legate de fotografie. Anul trecut se axa mai mult pe latura practicã şi ne explica ce, cât şi cum se face o fotografie reuşitã. În ultima perioadã rãspunde mai mult la întrebãri de genul, de ce, pentru ce şi pentru cine încercãm sã facem o fotografie bunã.

Manual_de_fotografie_Eric_Kim-blog FOTO-IDEEA


Acum câteva zile a scos un nou "manual de fotografie" din care am extras câteva idei pe care vreau sã vi le împărtăşesc în continuare. Iatã ce ne învaţă el...

Manual_de_fotografie_Eric_Kim-blog FOTO-IDEEA


* Învaţă cum să găseşti înţelesuri, sensuri noi şi cum să transmiţi mesaje, nu doar sã "faci fotografii"

Ideea de bazã de la care trebuie sã porneşti nu este dorinţa de a obţine cât mai multe "like-uri" sau de a avea cât mai mulţi "followers". Nici mãcar de a fi cel mai bun fotograf din lume, de a câștiga cât mai multe premii, de a scrie cât mai multe cărți și de a avea expoziții fãrã numãr-fãrã numãr.

Manual_de_fotografie_Eric_Kim-blog FOTO-IDEEA



Mai degrabă, scopul fotografiei este de a-ţi găsi sensul și scopul în lume. Fotografia trebuie sã te ajute sã te conectezi cu cât mai mulţi oameni. Sã găseşti frumusețea în ceea ce este comun și lumesc. "Trebuie să-ţi faci inima sã cânte la fiecare cadru" - spune Eric Kim. Sã poţi sã evoluezi în mod creativ.

Deci, fotografia ne ajutã sã comunicãm mai bine, sã trãim mai bine spiritual, sã evoluãm în sens pozitiv. Iar dacã niciuna din acestea trei nu ni se întâmplã, mai bine renunţăm la fotografie şi cãutãm... schimbarea.


Manual_de_fotografie_Eric_Kim-blog FOTO-IDEEA


* Surprinde emoţia prin gesturi

O fotografie fără emoție este moartã. Pentru a captura mai multe emoții în fotografiile tale, trebuie să se concentrezi pe gesturi. Gesturi ale mâinilor sau ale corpului, precum şi mimica fetei. Fotografiazã o anumită expresie pe fata subiectului. Dacã tu nu vezi emoţia în sufletul celui pe care îl fotografiezi, privitorul fotografiei tale nu va simți nici o emoție.

Ca oameni, suntem "setaţi" să ne amintim prin emoții/clipele emoţionante. Atunci când O fotografie "îţi trage un pumn în stomac, sau ajunge la inima ta sau îţi "arde" în minte, îţi aduci mult mai repede aminte de ea.



"Şi mie îmi plac compozițiile frumoase" - spune Eric Kim. "Cu toate acestea, astfel de fotografii sunt ușor de uitat. Ele nu-mi spun mare lucru despre amintesc de omenire sau omenie. Dar când, dintr-o fotografie, subiectul se uitã "în sufletul meu", imaginea este memorabilã şi se "lipește de mine".  Privind la astfel de fotografii, mă simt mai mult ca o ființă umană."


Manual_de_fotografie_Eric_Kim-blog FOTO-IDEEA


Aminteşte-ţi cã scopul oricãrei fotografii este de a transmite emoţii, sentimente, sau gânduri în mintea privitorului. Desigur, ai nevoie de o compoziție bună pentru a face acest lucru, dar asigurã-te că acorzi prioritate emoției asupra formei.


* Gânduri despre luminã

Fotografia înseamnă pictură cu lumină. O fotografie fără lumină nu ar putea exista. Pânã la urmă, ca fotograf, eşti asemenea unui pictor. Atâta doar cã pictezi cu un aparat în loc sã foloseşti o pensulã cu vopsea. Învaţă cum sã pictezi cu luminã, schimbând poziţia şi direcția camerei, cerând subiectului să se miște sau fotografiazã în diferite momente ale zilei.

Manual_de_fotografie_Eric_Kim-blog FOTO-IDEEA


"Îţi mai amintesc un lucru" - spune Eric. "- Ai un dar, acela de a fi interesat și pasionat de fotografie. Darul acesta şi talentul sunt o lumină. Împărtăşeşte această lumină cu alții. Nu o ascunde sub scaun. În cazul în care în încãpere se face întuneric, nu oferi lumina lanternei tale şi altor persoane? Nu-ţi fie frică sã îţi arăţi imaginile.
Sã nu-ţi fie frică sã arăţi ceea ce faci. Nu-ți fie frică de pãrerea celorlalţi fatã de fotografiile tale. Lasă-ţi lumina sã strãluceascã. Indiferent cât de plãpândã ar fi ea."


Manual_de_fotografie_Eric_Kim-blog FOTO-IDEEA


Mai sunt câteva idei ("tips"-uri) pe care Eric Kim le împărtăşeşte în <Manualul sãu de fotografie> dar la care nu vreau sã fac referire, cel puţin deocamdatã. Ele sunt legate de viaţă şi de moarte şi de alte sensuri, mai mult sau mai puţin filozofice, specifice mai ales lumii orientale. Şi nu vreau sã sperii pe nimeni pe acest blog. Una dintre ele spune, de exemplu: "Fotografiazã astãzi ca şi cum ar fi ultima zi din viaţa ta". Dar sunt sigur cã cei interesaţi vor reuşi să-l descopere singuri pe Eric şi sã afle minunatele lui idei despre fotografie şi arta fotografică.

Pânã atunci, s-auzim numai de bine.







2 comentarii:

  1. Jocurile de lumini transformă o imagine aparent banală într-o fotografie unică și plină de culoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevãrat. În acelasi timp solicitã din plin imaginatia privitorului... Si, de cele mai multe ori, emoția are prioritate asupra formei! De cele mai multe ori ! :-)))

      Ștergere

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.