duminică, 26 martie 2017

Asocieri trãsnite si manipulare

Am revãzut acum câteva zile pe net o imagine mai aparte. Este o imagine care m-a marcat, copil fiind, atunci când am vãzut-o proiectată pe un ecran mare de cinematograf. Era vorba de cunoscută Statuie a Libertăţii de la intrarea în portul New York, aflatã într-o poziţie nefireascã. Imaginea face parte dintre ultimele secvenţe ale unei cunoscute ecranizãri SF. (Planet of the Apes, 1968)  

Ultima scenã din filmul Planeta ,aimuțelor (Planet of Apes, 1968)
Ultima scenã din filmul "Planeta maimuțelor (Planet of Apes, 1968)"

Ştiai că în perioada în care se spune cã Dragoş Vodã a descãlecat în Moldova, veneţianul Marco Polo, aflat în închisoare, dicta povesti din călătoriile sale în Orientul Îndepărtat. Şi ne-au rămas astfel descrierile a tot felul de invenţii şi ciudăţenii chinezeşti.

Iași - începutul secolului 21 - blog FOTO-IDEEA
Iași - începutul secolului 21


Însă perioada "descãlecatului în Moldova" nu este certã şi variazã de la sursã la sursã. Letopisețul de la Bistrița menționează anul 1359. Grigore Ureche scrie 1299. Miron Costin amintește în poema polonă de anul 1304, iar cronica putneană face referire la anul 1342.  (vezi AICI).  Dar şi călătoriile lui Marco Polo sunt puse la îndoială. Există contestatari care spun că veneţianul nu a fost în China pentru că nu aminteşte nimic de Zidul Chinezesc şi nici de tipar, care era foarte cunoscut în acea vreme. Alţii sugerează că Marco cel călător şi însoţitorii săi au trăit şi au călătorit douăzeci de ani în jurul Mãrii Negre. Iar cârcotași și neîncrezători există încă.

Iași - începutul secolului 21 - ora de dans medieval - blog FOTO-IDEEA
Iași - începutul secolului 21 - ora de dans medieval
Și nu mă opresc...!
Știai că Leonardo da Vinci a trăit în perioada domniei lui Ştefan cel Mare !? Şi în timp ce genialul Leonardo cugeta la helicoptere şi îşi pregătea şevaletul pentru a picta "La Gioconda", mãritul Ştefan Voda cugeta cum să-şi regleze relaţiile cu Imperiul Otoman şi sã dea ultima sa bătălie cu polonii, la Codrii Cosminului !?

Iași - începutul secolului 21 - blog FOTO-IDEEA
Iași - începutul secolului 21

În perioada medievală lucrurile sunt oarecum lămurite. Pe măsură ce ne apropiem de zilele noastre, informaţiile se înmulţesc şi succesiunea evenimentelor "pare" din ce în ce mai clară. Şi totuşi speculez puţin și eu şi întreb: dacă într-unul din tablourile votive ale lui Ştefan cel Mare ar apare un helicopter <Leonardo> alături de domnitor, ai avea ceva de comentat !?

Stefan cel Mare cu o schita de helicopter a lui Leonardo da Vinci - blog FOTO-IDEEA
O idee trãsnitã !? Nu chiar. ( fotografie manipulatã - C©nstantin)


Astăzi filmul și fotografia sunt printre cele mai utilizate instrumente de informare. Fotografia este la discreţia tuturor şi se fac milioane de fotografii în fiecare orã. Multe milioane sunt publice şi capteazã atenţia în mass-media, social-media şi... aiurea-media! Ce facem!? Ce privim, ce "vedem", ce înţelegem !?

Iași - începutul secolului 21
Iași - începutul secolului 21 (cine în cine mai trage cu arcul!?)

Și pentru a rămâne în perioada medievalã am exemplificat aceastã postare, prin câteva fotografii personale pe aceeași temă. 
Dar atunci când priveşti fotografiile, te rog iubite privitorule să te gândeşti şi să faci un exerciţiu de imaginaţie. Să îţi imaginezi cum ai reacţiona dacă ai adormi şi te-ai trezi peste un număr de ani, fără a avea informaţii suplimentare, în faţa unor astfel de fotografii făcute (ţi se va spune totuși) la începutul secolului 21 !? ☺

Iași - începutul secolului 21 - o luptã adevãratã - blog FOTO-IDEEA
Iași - începutul secolului 21  - o luptã adevãratã. Evident nu. Dar... !?


Cred în ideea că fotografia trebuie să transmită ceva, un semnal sau un mesaj. Să ne facă să gândim, să ne stârnească imaginaţia, să simţimm subiectul... Dar pentru asta sunt necesare câteva lucruri, relativ simple: educaţie, experienţă și o rezonanțã (cât de micã) fotograf/privitor (asta deoarece gândesc totul în termeni de energie și vibrație, cum spuneam nu de mult!) 

Iași - începutul secolului 21 - blog FOTO-IDEEA
Iași - începutul secolului 21. Pentru cine au pregãtit cavalerii funia !?


Sã auzim numai de bine. 


    

3 comentarii:

  1. Buna seara. Ma bucur cand vad ca oameni minunati incearca sa readuca la viata, prin orice mijloc, in aceasta perioada cenusie, pagini din istoria romanilor. In aceasta perioada cand, a vorbi despre tara, patriotism, istorie a devenit o adevarata "blasfemie" cand copii invata elucubratiile unor "personaje" ce s-au vandut pe 2 poli si se cred istorici, o pagina de istorie nationala,fie si vizuala, poate sa trezeasca interesul celor care sunt tinuti in "noaptea mintii" desi informatia poate fi gasita si cercetata. O seara minunata si o saptamana cu lumina blanda va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Câtã dreptate aveti! Din pãcate, acum istoria ne-o dicteazã altii, iar pãmânturile pentru care, odatã, altii si-au dat viata, astãzi le dãm de bunã voie, pe nimic. Trãim vremuri grele...! Multumesc mult pentru comentariu si pentru urãri.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.