joi, 8 decembrie 2016

"Share-uim globuri cu suflet" (I)

Povesteam acum două luni de zile într-o postare despre faptul că am susţinut şi susţin, material şi cu sufletul, proiectele destinate educaţiei, în primul rând cele în care se regãsesc copii. Luaţi de valul comercial al schimbãrii, de graba de a avea cât mai mult şi în vitezã, dacã se poate, trecem prin viaţa uitând sã mai privim cerul şi pãmântul şi copacii şi iarba şi pãsãriile şi... oamenii, semenii noştri. Vorbind de fotografie spuneam cã privim fãrã să vedem. Se pare că afirmaţia  este valabilã şi în alte zone ale existenţei noastre banale. Dar fotografia îşi are rolul ei clar de a arhiva amintirile. De multe ori vedem realitatea de lângã noi doar în fotografii şi asta doar când lucrurile şi oamenii... nu mai sunt. Din pãcate !

Copii în PAPI (Punct Acces Public la Informaţii) - Costeşti - Iaşi - blogul - FOTO-IDEEA
Copii în PAPI (Punct Acces Public la Informaţii) - Costeşti  - Iaşi
În urmã cu 5-6 ani derulam un proiect în comunităţile rurale numit "Economia Bazatã pe Cunoaştere". Lunã de lunã vizitam localităţi din judeţele Iaşi, Vaslui şi Botoşani. Am întâlnit multe cazuri de familii aflate în nevoie. Când venea iarna birourile din primarii erau pline ochi de dosare pentru ajutoare sociale. Zăpada acoperea şi părea să diminueze sărăcia. În unele zone drumurile erau înzãpezite sau distruse şi necirculabile. Dar copii mergeau totuşi la scoalã. Am cunoscut copii frumoşi şi isteţi care stãteau la coadã la punctul PAPI din comunã - (punct de acces public la informaţie), unde aveau acces la Internet. Şi nu pentru ca sã se joace! Vorbeau pe Skype cu părinţii din străinătate. Şi studiau şi învăţau lecţiile pentru a doua zi sau scriau pe blogurile personale. Da, aveau bloguri. Am spus atunci cã mulţi tineri, care ar putea sã schimbe ceva în ţara lor, se vor "pierde pe drum" sau vor gãsi drumul spre meleaguri strãine. Şi speram sã mã înşel.

Pe drum spre Sineşti Iaşi - blog - FOTO-IDEEA
Pe drum spre Sineşti - Iaşi


Vin sãrbãtorile de sfârşit de an şi am hotãrât sã mã alãtur colegilor mei bloggeri din filiala iaşi a Kooperativei 2.0. într-un proiect social pe care l-am botezat "Share-uim Globuri cu Suflet".


Obiectivul proiectului este să aducem bucuria Crăciunului în casele familiilor din proiectul Casa Share. Pe site-ul Casa Share puteţi afla mai multe detalii despre acest proiect frumos derulat în judeţul Iaşi. Pe scurt, Proiectul Casa Share a fost iniţiat de cãtre Bogdan Tanasã, un om inimos, care a ales ca în timpul liber să ofere ajutor celor aflaţi în nevoie. Iar pânã acum a construit 13 case pentru familiile aflate în necaz, care aveau nevoie de un acoperiș trainic deasupra capului.
Mai jos găsiți detalii despre familiile cãrora dorim sã le facem sãrbãtorile mai frumoase:
 • Familia 1 – Vlădeni – formată din 3 copii de 6 ani (băiat), 12 ani (băiat), 14 ani (băiat)  și 1 părinte
 • Familia 2 – Popricani – formată din 4 copii – 2 ani au gemenele (fete), 7 ani (fata), 9 ani (fata)  și 2 părinți
 • Familia 3 – Miroslava – formată din 3 copii – 5 ani(băiat), 8 ani (fată), 10 ani (băiat) și 2 părinți
 • Familia 4 – Moimesti/Popricani – formată din 5 copii – 2 ani (băiat); 4 ani (băiat); 12 ani (băiat); 15 ani (fată); 16 ani(fată) și 1 părinte
 • Familia 5 – Prisăcani – formată dintr-un băiat de 15 ani – fără părinți acasă
 • Familia 6 – Popricani – formată din 7 copii – cu vârste între 0-15 ani și 1 părinte
 • Familia 7 – Popricani – formată din 2 copii – 5 ani (fată); 7 ani (băiat)
 • Familia 8 – Tipilesti/Popricani – formată dintr-o bătrânică de 70 ani – Catinca
 • Familia 9 – Voineşti – formată din 4 copii – 7 ani (fată); 12 ani(fată); 14 ani (băiat); 17 ani (băiat)
 • Familia 10 – Popricani/Moineşti – formată din 5 copii – 5 ani (fată); 7 ani (fată); 12 ani (fată); 15 ani (fată); 14 ani (băiat)
 • Familia 11 – Medeleni/Golăieşti – formată din 3 copii – 5 ani (fată); 7 ani (fată); 16 ani (băiat).
Şi ei îl aşteaptă pe Moş Crăciun (sursa foto: Casa Share)
Şi ei îl aşteaptă pe Moş Crăciun (sursa foto: Casa Share)
Oameni cu suflet doresc sã ofere cadouri cu suflet celor aflaţi în nevoie. Ni s-a alãturat în demersul nostru un partener de nãdejde şi anume colectivul de la Carrefour Felicia din Iaşi. Carrefour Felicia ne va ajuta să împodobim câte un brăduț pentru fiecare familie dintre cele 11 şi sã le oferim pachete cu alimente necesare de sãrbãtori.

Carrefour Felicia - Iasi

Campania "Share-uim Globuri cu Suflet" a început de Sfântul Nicolae şi se va încheia cu câteva zile înainte de Crãciun pe data de 18 decembrie. În intervalul 19-22 decembrie vom merge să vizitãm fiecare familie, sã ducem cele necesare şi sã împodobim bradul.

Adresez celor care citesc blogul FOTO-IDEEA invitaţia de a se alãtura proiectului nostru oferind pentru familiile de mai sus, dacã este posibil, cât de puţin din ceea ce vã prisoseşte. Cine doreşte să ni se alăture este rugat să ne contacteze, pe mine sau pe colegii mei bloggerii din filiala Iaşi - Kooperativa2.0. (Puteţi lăsa mesaj în subsolul acestei postări.)

Sã nu uitãm spiritul creştin al Crãciunului! Este spiritul celor care oferã timp, grijă, dragoste și preocupare pentru a face bine altora. Pentru că sunt sigur cã acum, de sãrbãtori, suntem în stare nu numai sã privim în jurul nostru dar sã şi vedem.
Spiritul Crăciunului înseamnă nașterea în sufletele noastre a caracterului "Fiului Omului". Sã nu uitãm asta !
Voi reveni asupra proiectului nostru într-o postare viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.