luni, 8 februarie 2016

De ce proiecte fotografice ?


Blog FOTO-IDEEAAm fost întrebat de ce am ales sã dezvolt acest site legat de initierea si dezvoltarea proiectelor fotografice ? Raspunsul meu este simplu : consider ca este necesar acest tip de abordare a fotografiei, prin proiecte. Multa lume începe sa fotografieze din plãcere. Fãrã sã aibã un subiect sau o temã stabilitã. Fãrã ca mãcar sã se gândeascã la ceea ce va fotografia si la rezultatul asteptat, fãrã sã doreascã sa transmitã vre-un mesaj privitorului prin fotografia realizatã. 

Blog FOTO-IDEEAO primã întrebare apare în momentul în care fotografului i se cere sa gãseacã în arhiva sa personalã o fotografie cu un subiect anume sau pe o temã anume. Atâta timp cât nimeni nu-ti cere sã participi la un concurs foto sau la o expozitie, cu un grup de fotografii pe o temã datã, nu te gandesti sa transmiti ceva anume prin fotografiile tale. Vorbesc aici de cei care se considerã fotografi pasionati, în adevaratul sens al cuvantului si nu doar ocazionali, pe la diverse evenimente sau prin cãlãtoriile organizate cu familia. Pânã la urmã, în acest caz poti sa te consideri manager de proiect, în adevãratul sens al cuvântului. In final proiectul fotografic este cel care "te pune pe picioarele tale" în domeniul fotografiei si voi oferi în continuare câteva argumente :
  • în primul rând, un proiect este  un lucru mult mai personal, fatã de foto-actiunile singulare. Daca vrei sa te afirmi in domeniul fotografiei este mult mai usor sã o faci lucrând pe proiecte. Cineva spunea cã orice ai face în domeniul fotografiei, este imposibil ca sã nu fi fãcut altcineva acelasi lucru înaintea ta. Intr-un proiect poti sa spui o poveste, sã împãrtãsesti cu altii viziunea ta asupra temei alese pentru proiect. Proiectul este "al tãu" si cu cât îl faci mai personal, cu trãirile si momentele tale personale, cu atât va fi mai special si eventual unic. 
  • Lucrul pe proiecte îti oferã un sens, te orienteazã. De multe ori "iesi la fotografiat" si nu stii ce anume urmãresti. A fotografia doar "ceea ce îti place" nu este suficient. De multe ori încercând sã surprinzi ceva deosebit ajungi sa te întrebi "Ce fac aici ? Fotografiez doar ca sã iau "like-uri" pe Facebook sau  vreau sa realizez ceva deosebit ?"
  • Proiectele si rezultatele lor dureazã. Iar dacã poti finaliza cu un album tipãrit al proiectului vei fi cu atât mai puternic perceput de cãtre comunitatea în care trãiesti.
  • Un proiect poate fi mai usor de realizat si distractiv. Urmãrind un subiect, o poveste, firul acesteia poate pãrea mai simplu de urmãrit, mai atractiv, ideile "curg" mai usor si conexiunile sunt mai amuzante.  
 Iatã trei exemple de proiecte interesante realizate de fotografi români:

De ce proiecte fotografice ?
De ce proiecte fotografice ?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.